Nepál: zuhanás átstartolás közben

iho/repülés   ·   2012.05.14. 09:40
agnicim2

Lezuhant egy repülőgép hétfőn 21 emberrel a fedélzetén Nepál északi hegyvidékén, a szerencsétlenséget öt ember élte túl. A gép az első jelentés szerint leszállás közben csapódott földnek a Katmandutól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Dzsomszom város repülőterénél, amely gyakorta célállomása a Himalájába készülő turistáknak és hegymászóknak. A becsapódáskor a gép darabokra tört, de nem lobbant lángra. Orr-része teljesen szétroncsolódott.

A szerencsétlenül járt gép: légijáratok a nagy hegyek között <br>(fotók. Agni Air)

Rendőrök és katonák siettek a katasztrófa helyszínére, és öt túlélőt találtak a roncsok között. Állapotuk válságos, kórházba szállították őket. A túlélők mentése gyorsan elkezdődhetett, mivel a gép egy laktanya közelében zuhant le.

A nepáli Agni Air légitársaság 9N-AIG lajstromjelű, 1999-ben készült Dornier 228-200 típusú gépe 16 indiai és két „nyugati” utast szállított. A repülőtér magas hegyek közt fekszik, a gép a friss jelentések szerint „hosszúra jött”, vagyis nem tudott a rövid pálya elején fölet érni, ezért átstartolt, és ezután forduló közben érte a szárnya a hegyoldalt.

A légitársaságnak igen rossz a baleseti statisztikája. 2010 augusztusában egy ugyanilyen típusú gépét érte baleset, tavaly pedig egy Beechcraft 1900-D típusú kisutasszállítója zuhant le a főváros, Katmandu közelében.

A Flightglobal adatbázisa szerint a 2005-ben légitaxi-vállalkozásként indult társaságnak hat gépe volt, három Do-228 és három Bae Jestream 41.

Kapcsolódó hírek