Nincs döntés a balatoni hajózásról

MTI   ·   2012.02.14. 13:50

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) igazgatósága tárgyalta a Balatoni Hajózási Zrt.-ben tulajdonos balatoni önkormányzatok kérését, miszerint öt év haladékot kérnek a cégben 2012. október 27-ig vállalt tőkeemelés végrehajtására, érdemi döntést azonban nem hozott, mert jelenleg nem rendelkezik az ügyben döntési hatáskörrel – közölte az MNV kommunikációs osztálya kedden.

Az indoklás szerint az MNV igazgatósága akkor rendelkezhet az ügyben döntési hatáskörrel, ha a témában korábban született kormányhatározattal ellentétes kormánydöntés születik, és a részvényesi jogok gyakorlójának számító nemzeti fejlesztési miniszter is hozzájárul a döntéshez. A további intézkedésekről az MNV igazgatósága később dönt – áll a vagyonkezelő kommunikációs osztályának tájékoztatásában.

A Balatoni Hajózási Zrt.-ben részvényes 22, kikötővel rendelkező tóparti település egy éve fordult azzal a kéréssel az állami vezetők felé, hogy az önkormányzatok nehéz helyzetére tekintettel hosszabbítsák meg a 2012 végén lejáró határidőt, amikorra 1,424 milliárd forintos tőkejuttatásban kell részesíteniük az általuk tulajdonolt hajózási céget.

Az elmúlt egy-két évben a fizetési kötelezettség „rémének” közeledtével több érintett önkormányzat is szabadulni igyekezett a részvényei zömétől. Ha nem sikerül megkapni a haladékot a tőkejuttatásra, várhatóan lesznek még települések, amelyek eladásra kényszerülnek, és tovább nőhet a részvények koncentrációja az eddig lelkes felvásárlónak bizonyult Siófok kezében.

A 22 balatoni önkormányzat 2008-ban vált a Balatoni Hajózási Zrt. 100 százalékos tulajdonosává, amikor bizonyos feltételekkel, ingyenes vagyonjuttatással kapták meg az államtól a cég 49 százalékos tulajdoni hányadát a meglévő 51 százalékos részesedésük mellé. Az állam úgy kívánta megoldani a cég versenyképessé tételét és tőkésítését, hogy a vagyonjuttatásért cserébe a településeknek rövid időn belül mintegy 580 millió forintos tőkeemelést kellett végrehajtaniuk, továbbá – az ügyben született kormányhatározattal összhangban – vállalniuk kellett, hogy 2012. október végéig 1,424 milliárd forintos tőkejuttatásban részesítik a hajózási társaságot.

Az MNV tájékoztatása szerint az érintett önkormányzatok képviseletében eljáró Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke 2011 júliusában fordult levélben a vagyonkezelőhöz – akkor még kellő felhatalmazás hiányában –, kérve a hozzájárulást a vállalt tőkejuttatás 2017. évre történő átütemezéséhez. Az MNV kérésére tavaly október elején érkezett meg az önkormányzatoktól a megfelelő meghatalmazás arra, hogy a BSZ elnöke, társelnökei képviselhessék őket a tőkejuttatás elhalasztása ügyében. Az önkormányzatok kérelmében szerepel, hogy a hajózási cég közgyűlésén, mint tulajdonosok, áttekintették a következő időszak feladatait és megállapították, hogy a cégben a közeljövőben nem várható olyan jellegű beruházás, fejlesztés, amely jelentősebb tőkeerőt igényelne, így a tőkeemelés, illetve egyéb tőkejuttatás a társaság részére nem indokolt.

Kapcsolódó hírek