Nincs megállás a Volánbusz flottafrissítésében

iho/közút   ·   2021.10.04. 12:00
credo_econell

Öt tenderrel összesen 243 új és újszerű autóbusz beszerzésére írtak ki pályázatot.

A Volánbusz járműparkjának hosszú távú, költséghatékony fenntarthatósága és a környezetvédelmi előnyök mellett elsődleges cél, hogy a komfortos és biztonságos utazás révén folyamatosan emelkedjen a kiszolgálási színvonal. A megjelent pályázati kiírások keretében összesen 243 korszerű, környezetkímélő, az Euro6-os emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral hajtott autóbusz érkezhet ez év végén és 2022-ben a társasághoz. Az ajánlatokat október végéig várja a közlekedési társaság.

A távolsági flottát érintően három közbeszerzés jelent meg, összesen ötvenhárom új és újszerű kocsira vonatkozóan:

  • huszonöt új, emelt padlómagasságú, minimum 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal felszerelt autóbuszra;
  • húsz új, normál padlós, az emelt padlómagasságúakkal megegyező felszereltségű buszra;
  • valamint nyolc használt, újszerű, emelt padlómagasságú, az új járművekkel hasonló felszereltségű kocsira.

Sikeres eljárások esetén a használt buszok már 2021 végén megérkezhetnek, az új kocsikat pedig 2022 második-harmadik negyedévében állíthatják forgalomba. A járművek emelt és normál padlós kialakításának köszönhetően az utasok poggyászteret is igénybe vehetnek a hosszabb utakhoz.

A helyközi flottához két beszerzést írtak ki, melyek 190 buszra érvényesek:

  • száznegyven új, normál padlós, hetvenöt férőhelyes, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztatóval, USB-töltőpontokkal és kamerarendszerrel felszerelt szóló autóbuszra;
  • valamint ötven új, alacsony belépésű, klímás, utastájékoztatóval, USB-töltőpontokkal és kamerarendszerrel felszerelt, legalább 95 utas szállítására alkalmas, háromtengelyes, hosszú szóló járműre, melyeknek még kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított, speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznie kell.

Ezek a kocsik szintén a jövő év közepén állhatnak az utasok szolgálatába.

A Volánbusz 2021-ben eddig 610 új autóbuszt állított forgalomba, az év végéig pedig további 123 jármű érkezhet a társasághoz. A beszerzések eredményeként egyetlen év alatt a járműállomány 11,5 százaléka újul meg. A Volánbusz tervei szerint 2022-ben további nyolcszáz új busszal fiatalítja majd a flottát. A most induló eljárások mellett hatvan elektromos meghajtású és 164 gázüzemű jármű vásárlására irányuló beszerzés van folyamatban, ezek esetében két hónapon belül várható eredményhirdetés.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig várhatóan 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbuszállomány negyven százaléka megújul.

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Bohus Dávid)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek