Norwegian: vége a sztrájknak

iho   ·   2015.03.12. 07:49
cim_787

Tizenegy napos sztrájk végződött megállapodással a skandináv diszkont légitársaságnál. A Norwegian pilótáinak két szakszervezete, a Norwegian Pilot Union és a Parat a légitársaság költségcsökkentő programjának a személyzetekre nézve hátrányos elemei miatt robbantotta ki a munkakonfliktust, amely még március elején kezdődött és aztán kiterjedt a szinte teljes skandináviai hálózatra, sok európai járatot is érintett, és ugyancsak leállt a Norwegian hosszú távú járatainak egy része Thaiföld és az Egyesült Államok felé.

A követelések nem egyszerűen anyagi természetűek voltak, a személyzetek azt akarták kiharcolni, hogy az alkalmazásukkor ne valamilyen közbülső céggel, hanem magával az anyavállalattal szerződjenek. Ugyancsak fontos követelés volt, hogy a kollektív szerződés a Norvégián kívüli alkalmazottakra is vonatkozzon. Ezek a részletek azért különösen érdekesek, mert amikor az Egyesült Államok kormányszervei korlátozták a Norwegian működését az USA területén, épp az volt a fő érv, hogy a Norwegian az alkalmazottak kiszervezésével kerül előnyösebb helyzetbe az amerikai piaci szereplőkhöz képest.

A megegyezésben olyan új kollektív szerződés szerepel, amellyel javulnak a nyugdíjazási lehetőségek, rugalmasabbá válik az alkalmazottak beosztása, a repülőszemélyzetek minimum 184 szabadnapot kapnak évente, és ami az iparágban eléggé ritka, 2017. októberig garantálják a Skandináviában állomásozó pilóták alkalmazását.

A kieső járatok egy részét a sztrájk alatt a légitársaság máshonnan bérelt gépekkel és személyzetekkel igyekezett pótolni, csütörtökre azonban lassan helyreáll a normális menetrend.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek