Novemberre elkészülhet az FMK-008

Vörös Attila   ·   2015.10.16. 13:45
pupfmk-80

A MÁV Központi Felépítményvizsgáló (KFV) Kft. ügyvezető igazgatója, Béli János az Innorail konferencián elmondta, Magyarországon évente 2,5 millió kilogramm sínt vizsgálnak át. A most állományban levő síndiagnosztikai (SDS) motorvonat két Ab motorból és egy mérőkocsiból áll. A motorokat 1959-ben és 1961-ben állították csatasorba, műszaki állapotuk azóta leromlott, nem hozzák a folyamatos üzemben elvárt szintet. Márpedig Ausztriában bérmunka közben fekve maradni vele igen kínos...

Az igény tehát megvolt egy új egység megépítésére. Az FMK-008-as mérő-motorvonat tervezését a MÁV-Start saját maga végezte – korábban írtuk, hogy akár a mellékvonali közlekedésben, a Bézé motorok helyett is bevethetnék az utasforgalom ellátására épülő verziót. Az építést is többnyire a MÁV maga végezte, a munkák legnagyobb részét a Szolnoki Járműjavítóban végezték el.

Mérőegység futópróbán Púpossal Újszászon<br>(Horváth Péter felvétele)

Az FMK-008-as általános közlekedési sebessége 120 kilométer per óra, de a tervek szerint bizonyos mérésekhez a 160-at is tudni fogja teljesíteni. A legnagyobb innováció a komplex mérések közben alkalmazható magasabb sebesség: a tervek szerint akár 80 kilométeres óránkénti sebességgel robogva is teljes síndiagnosztikát tud majd végezni az új vonat. A motorkocsiból és mérőkocsiból álló kétrészes motorvonat motoros egységében helyezték el a kényelmi berendezéseket és az ultrahangos mérésekhez szükséges irdatlan mennyiségű, 12 köbméter vizet. A mérőkocsi már izgalmasabb, alatta található meg a modernizált mérőforgóváz és az egyéb szondák. A mérőkocsi az alábbi mérésekre képes:

  • ultrahangos vizsgálatok,
  • headchecking hibák pontosabb felismerése,
  • örvényáramos mérések,
  • hullámoskopás-mérés.

Béli János beszél az Innorailen<br>(fotó: Vörös Attila)

A mérőkocsi-egység idén májusban készült el, különböző futópróbákon láthattuk is mozogni. Persze nem önerőből, többnyire egy Szili továbbította. Úgy néz ki, a második szekció is elkészült, a KFV eltökélt szándéka a futópróbára kész teljes motorvonattal az NKH színe elé állni, várhatóan november végén. Magát a mérőrendszert a DB Systemtechnik minősíti majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek