Nürnbergi vásárfia

Ormai Gábor   ·   2015.01.30. 18:45
00kicsi

Míg a legnagyobb gyártók nem igazán kedveskednek az idén a magyaroknak, két kisebb modellgyár is ad majd ki H0-ás magyar Nohabot 2015-ben. De kezdjük az idei Spielwarenmesse „legnagyobb” durranásával, már ami a Nohabokat illeti: 1-es méretben (1:32 méretarány) is végre megjelenik egy széria Nohab-modell, bár ennek magyar vonatkozása egyelőre nincsen. Az ESU standján találkozni a Heljan által gyártott 1-es Nohabokkal, ugyanis a Pullmann néven új kertivasút termékcsaládot a piacra dobó ESU lefoglalta a Heljannal szinte az összes 1-es méretű Nohab-modellt. A jó hír, hogy készült olyan mozdonyszekrény, amelynek nincs az orrán ajtó. A rossz hír, hogy az ESU még nem tudja, megéri-e neki magyar változatot készíteni. A modellek ára borsos, 1700 euró lesz, ami a full extrás LGB-mozdonyok árának duplája. Ezért az árért természetesen a Heljan-ESU mozdonyokban is lesz hangdekóder es füstgenerátor.

A Heljan 1-es méretű Nohabja. Tetszetős darab! Hivatalos márkaneve az ESU-nál: Pullmann. Egyelőre nem magyarosodik, bár az alap megfelel a Kárpát Vasút 459 021-esének<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Joó Ferenc)

Ami a megfizethetőbb és a leginkább elterjedt méretarány mozdonyait illeti: májusban jelenik meg az NMJ narancssárga M61-ese. Egyelőre ez csak a katalógusból tűnik ki, a kiállításon bemutatódarabot még nem prezentált a gyártó. Ez talán annak köszönhető, hogy a már legalább mintadarabok szintjén elkészült dán, norvég, belga és luxemburgi Nohabokhoz képest néhány részletet másféleképpen kell kidolgozni, amely még némi időt igénybe fog venni. Az NMJ az M61-esek terén is a tökéletességre törekszik, köszönhetően Klaus „NOHAB Pappi” Korbachernek, aki a projektet anyagilag is támogatta.

A másik gyártó, aki az idén magyar Nohabokkal jelentkezik, a B-Models. Ők bevallottan egy „olcsóbb” kategóriát céloztak meg, így az általuk őszre ígért magyar M61-esek néhány részletben sajnos nem lesznek élethűek. A mozdony orrának oldalán a fellépőket csak rányomtatni fogják, a forgóvazakon nem lesz, csak oldalanként két fékhenger. Cserébe viszont a 159 eurót kóstáló mozdonyok meglehetősen sok mindent fognak tudni! Huszonegy tűs dekódert fogad be a paneljük, két – az alváz alá sugarzó – hangszórót építenek be, rugózó ütközők, menetirány szerint változó világítás és vezetőfülke-világítás teszik élethűbbé a modellt. És még egy extra: a mozdonyban füstgenerátor is helyet kap, amely két kipufogón keresztül fogja ontani a füstöt! Az oldalsó szellőzőrácsok fémből készülnek és a tetőventillátorok nyílása alatt a forgó ventillátorlapátokat külön alkatrészként építik be.

Egyelőre csak mozdonyszekrény-szinten lehetett megcsodálni a Pullmann Strabag-Nohabot, amelyen nincsen külső orrkamra-ajtó

Hogy a két gyártó közül melyiknek sikerül jobban eltalálni a mozdony formáját, beleértve a fényszórók kúpjának méretét? Ezt majd mindenki eldönti magának, ám érzésünk szerint az NMJ-s Nohabok összhatása picit jobb lett a B-Models által keltettnél. Mindenesetre kíváncsiak leszünk a végkifejletre, hiszen a magyar verziót még egyik gyartó sem prezentálta.

Ami a nürnbergi játékvásár további kínálatát illeti, elmondható: rengeteg szép dolgot láttunk, és a technológiai fejlődés bizony nyomon követhető a vasútmodell-gyártók kínálatán is, legyen az 3D-nyomtatás vagy WiFi-s kommunikáció. Mindennek nagyon örülünk is, csak sajnos ismételten meg kellett állapítsuk, hogy az átlag magyar vasútmodellező ezekhez a technológiákhoz igencsak kispenzűnek bizonyul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek