Nyereséggel zárt a Budapest Airport, de nem fizetnek osztalékot

iho.hu   ·   2023.05.31. 17:30
budairp

Két év rekordveszteség után tavaly újra nyereséges üzleti évet zárt a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány idején felhalmozott súlyos mínuszból némileg lefaragnia.

Konkrétan: 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett a BUD 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszakában felgyülemlett 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényeseknek nem fizetnek osztalékot; a Budapest Airport tulajdonosai hosszú távú, stratégiai befektetők, akik annak ellenére elkötelezettek a repülőtér folyamatos fejlesztése mellett, hogy osztalék kifizetésére a 2022-es év eredményei után sincs lehetőség. Ha összevetjük a budapesti légikikötő teljesítményét és a Covidból való kilábalásának ütemét más hasonló európai repülőterekével, a mutatókon visszaköszön a lassabb felépülés, ami az ország gazdasági környezetének – a magas inflációnak, az időnként az egekbe szökő árfolyamoknak és az ágazatot sújtó extraprofitadónak – tudható be.

A repülőtér üzemeltető társaság tavalyi év visszaépítette a Covid előtti utasforgalom 75 százalékát, a légi áruszállítás terén pedig évi 194 ezer tonnás árumennyiséggel rekordot döntött. Tavaly összesen 47 millió euró értékben hajtott végre infrastrukturális beruházásokat, így a fejlesztések értéke négy év alatt, 2022 év végére a 270 millió eurót (90 milliárd forintot) is meghaladta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Jól áll a BUD, visszaépül az utasforgalom

iho/repülés   ·   2024.01.21. 12:00

A világjárvány előtti időszakhoz közelít a Budapest Airport: a repülőtéren tavaly 14,7 millió utas fordult meg, ami a Covid előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti. A légijavak mennyisége pedig soha nem látott rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 ezer tonna árut kezelt.