Nyomozás a ferihegyi taxisügyekben

iho/repülés   ·   2012.12.17. 08:12

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz – úgy tudni, hogy ismeretlen tettesek ellen – a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) a Budapest Airport Zrt. és a Főtaxi Zrt. között létrejött szerződésekkel összefüggésben – erősítette meg a Népszabadság más forrásból szerzett értesülését a Fővárosi Főügyészség.

Hardy Mihály a BA Zrt. részéről csak annyit közölt, semmiféle hűtlen kezelésről és nyomozásról nem tud, Veres István, a repülőtér egykori szerződéses partnere, a Zóna Taxi volt tulajdonosa „szokott mindenféle jelentéktelen ügyben feljelentést tenni”.

Veres, aki ellen jelenleg is tart egy büntetőeljárás a „zónás időkből” (azzal gyanúsítják, hogy prostituáltakkal, 11 millió forint kenőpénzzel és egy autóval fizetett a reptéri taxitender győzteseként 2009-ben a repteret üzemeltető cég több vezetőjének), elismerte, hogy ő a feljelentő, bár szerinte korántsem jelentéktelen ügyről van szó. A Főtaxinak dolgozó egyéni vállalkozó taxisokat ugyanis felháborította a hír, hogy miközben tőlük súlyos pénzeket szed be a társaság a reptéri fuvarok után, ők egy fillért nem kapnak abból a pénzből, amit a külön szerződések alapján a BA visszajuttat a Főtaxinak.

Veres azt mondta: általa ismert, valamint ismeretlen személytől olyan dokumentumokat kapott, amelyek arról tanúskodtak, hogy a repülőtéren a Zónát váltó Főtaxi a nyilvános pályázaton elnyert tenderben foglaltakon túl külön szerződéseket kötött a BA Zrt.-vel utastájékoztatásra és közelebbről meg nem határozott biztonsági szolgáltatásokra, s a fenti címeken állítólag több tízmillió forintot fizetett már ki a BA Zrt. a Főtaxinak. (E dokumentumokat röviddel azután, hogy ő megkapta, feltették a hallotaxi.hu portálra is, igaz, ott már nem elérhetőek.)

A feljelentés szerint azonban valójában nem a felsorolt tevékenységek ellenértékét fizeti ki a külön megállapodások keretében a BA Zrt., hanem azt a bevételkiesést kompenzálja némiképp, amit a Főtaxi a reptéren dolgozó nagyszámú „hiéna taxis”, valamint a más taxitársaságokhoz tartozó „rendelt taxik” működése okozott a tender megnyerése óta a Főtaxinak. Az ügyészség a részletekbe nem ment bele. Tájékoztatásuk szerint a budapesti XVII. és XIX. kerületi ügyészség még szeptember 17-én feljelentéskiegészítést rendelt el, amit az RRI le is folytatott.

Ezt követően, október 18-án hűtlen kezelés gyanújával megindította a nyomozást, ami azt sejteti, hogy a feljelentéskiegészítés közben a rendőrség olyan adatokra, körülményekre bukkant, amelyek megalapozzák a hűtlen kezelés gyanúját. Ennek fényében a más repülőtérhez köthető bűncselekmény ügyében korábban készségesen és korrektül tájékoztató rendőrségi hallgatás még kevésbé érthető. A nyomozás határideje február 17-én jár le, de szükség esetén meghosszabbítható.

Kapcsolódó hírek