Okostelefonok a fedélzeten: oldják-e a tilalmat?

iho   ·   2013.05.16. 08:08
cim2

Az Airline Passenger Experience Association (APEX) és a Consumer Electronics Association (CEA) közös tanulmányából kiderült: a légiutasok 30 százaléka felejtette már legalább egy alkalommal bekapcsolva különböző készülékét le- vagy felszállás közben – olvasható az SG.hu portálon.

Az emberek jelentős része viszi magával utazásai során az okostelefonját, táblagépét, elektronikus könyvolvasóját vagy zenelejátszóját, sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy kikapcsolják ezeket az eszközöket a repülőgépek le-, illetve felszállásakor. A most megkérdezettek csupán 21 százaléka nyilatkozta azt, hogy ilyen esetekben aktiválja készülékében a repülési üzemmódot. 59 százalékuk pedig azt mondta, hogy teljesen kikapcsolja a mobilját vagy a tábla PC-jét. Csupán a válaszolók 5 százaléka jelentette ki, hogy csak néha veszi figyelembe az előírásokat, vagyis ők általában kategorikusan megtagadják az ezzel kapcsolatos felszólításokat.

A kutatók megállapították, hogy leggyakrabban az okostelefonok maradnak bekapcsolva. „A légiutasok nélkülözhetetlen útitársként tekintenek az okostelefonjukra, a táblájukra és az elektronikus könyvolvasójukra” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Doug Johnson, a Consumer Electronics Association alelnöke. Tízből négyen válaszolták azt, hogy nagyon jó lenne, ha nem kellene a magukkal vitt készülékeket kikapcsolniuk a le- és a felszállások alkalmával. Miután bebizonyosodott, hogy ezek a termékek gyakorlatilag semmilyen káros módon nem befolyásolják a légi közlekedést, ezért az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatalra (FAA) egyre nagyobb nyomás nehezedik azért, hogy változtassa meg a jelenlegi szabályokat, amelyet valószínűleg a világ többi országában is hasonló könnyítés követhet.

Kapcsolódó hírek