Önkéntes katasztrófavédelem

MTI   ·   2011.10.15. 14:57

A jövőben a tervek szerint minden megyében, valamint munkahelyeken is lesznek önkéntes alapon működő katasztrófavédelmi mentőszervezetek – mondta Bakondi György altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője szombaton az önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezetek első országos seregszemléjén Szolnokon.

Az altábornagy kifejtette: az új katasztrófavédelmi törvény szabályozza az önkéntes mentőszervezetek védekezésbe való bevonását, illetve támogatását. A jogszabály e tevékenységet önkéntes polgári védelmi szolgálatként határozza meg. Tagjaik az állam által meghatározott módon vizsgát tesznek, míg a szervezetek pénzügyi támogatásokra pályázhatnak eszközparkjuk bővítésére. A főigazgató közölte: jelenleg az új típusú szervezetben kereken kétezer tagot tartanak nyilván, és a katasztrófavédelem számításai alapján létszámuk jövőre elérheti a 100 ezer főt.

Bakondi György a megnyitót követő tájékoztatón elmondta: a találkozó az önkéntes és az állami szervek közös csapatépítését hivatott szolgálni. E nap elsősorban azokról az emberekről szól, akik önként vállalják, hogy szaktudással felvértezve, szabadidejükben közreműködnek a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságát garantáló feladatok megoldásában – tette hozzá a főigazgató. A kiállításokkal, gyakorlati bemutatókkal színesített rendezvényen 34 szervezet képviseletében több mint háromszázan vesznek részt.

A seregszemle keretében a Fővárosi Központi Rendeltetésű, valamint a Tisza, illetve Körös Mentőcsoport tagjai ünnepélyes esküt tettek, majd Bakondi György mindhárom szervezetnek csapatzászlót adományozott.

A program késő délutánig tartó részében a közszemlére tett gépjárműveket, speciális eszközöket tekinthetik meg az érdeklődök, illetve gyakorlati bemutatókon kaphatnak ízelítőt a mentőszervezetek tevékenységéből.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Átkozott sorompók Szerbiában

iho/vasút   ·   2020.12.01. 18:00

Vajdaságban, de inkább egész Szerbián lassan már nem is újdonság, ha egy nem működő fény- és félsorompóval biztosított, vagy esetleg éppen működő berendezésű, esetleg csak kitáblázott közúti-vasúti átjáróban baleset történik.