Online szerencsejáték – csapda vagy lehetőség?

iho   ·   2022.06.29. 13:35
wealthy-man-drinking-brandy-playing-poker-with-excitement-casino (1)

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság. Sokan életük lehetőségét látják ezekben, míg mások szerint közönséges csapda, hiszen „úgyis mindig a bank nyer”... Ahhoz, hogy valóban objektív véleménnyel legyünk erről a világról azonban érdemes megvizsgálnunk az érme mindkét oldalát. A helyzet ugyanis jóval komplikáltabb annál, minthogy ennyire leegyszerűsítve megválaszolhatnánk ilyen kérdéseket. Nézzük meg tehát, hányadán is állunk az online szerencsejátékokkal? Valóban megérheti adnunk egy esélyt ezeknek? Esetleg jobban tesszük, ha messziről elkerüljük őket?

Átverések a szerencsejátékok világában?

Mint az köztudott, az interneten is számtalan csaló akad, aki megpróbál abból szerencsét kovácsolni, hogy másokat alaposan átver. Ebből adódóan a különféle játékok online változatait kínáló oldalak között is bőven akad átverés. A csaló oldalak pedig pontosan arra várnak, hogy az utolsó fillérünktől is megkopasszanak. Ez pedig számtalan ellenérzésnek ad okot az online szerencsejátékokkal kapcsolatban. Itt tényleg mindig a „bank” nyer, hiszen nem egy ellenőrzött és a jogszabályok alapján működő felületen próbálkozunk. Az igazat megvallva ugyanis igencsak komoly előírásoknak kell megfelelniük az online szerencsejátékokat kínáló weboldalaknak, és nagyon szigorú ellenőrzéseknek vannak kitéve. Tehát ha nem szeretnénk már az első ismerkedésünk alkalmával egy hatalmasat csalódni – és persze sok pénzt „veszteni”, akkor jobb alaposan utánanézni az adott oldalnak, amin próbálkozni akarunk. A hivatalosan működő oldalakon ugyanis megtalálhatóak a cég adatai az ÁSZF-re kattintva, ahol alaposabb információkat nyerhetünk az üzemeltetőről. Továbbá rendelkeznie kell naprakész elérhetőséggel, és muszáj tájékoztatnia az egyes játékok pontos menetéről. Ezen túl kötelező megadnia az adatkezelő elérhetőségeit is.

Közönséges csalás vagy magasabb kockázatú játékok?

A másik ok, amiért sokan csalásnak gondolják a szerencsejátékokat, az a magasabb kockázatú játéktípusok miatt adódhat. Ugyanis akárcsak a befektetések világában, úgy itt is vannak kockázati tényezők, amikkel egyenese arányosan nő a várható hozam is nyereség esetén. Például egy kaparós sorsjegy, aminek az ára 300 forint és nyereség esetén akár 10 milliót is fizethet, igencsak komoly haszonról beszélhetünk. A több ezer százalékos nyereség viszont hasonló kockázati tényezőkkel jár együtt, így nem körülbelül ugyanennyi az esélyünk is a győzelemre ilyenkor. Ezt nem árt észben tartanunk, ha tehát már sokadszorra sem visszük el a fődíjat ilyenkor, az nem azért van, mert „átvertek bennünket”. Akadnak ugyanis olyan játékok, ahol a nyeremény, tehát a várható hozam kevesebb, ugyanakkor ezzel arányosan a nyerési esélyek is jóval nagyobbak. Mi pedig ezek ismeretében szabadon dönthetünk, hogy mely játéktípussal szeretnénk megpróbálkozni.

Mi az igazság tehát?

A szerencsejátékok világa egy rendkívül érdekes témakört jelent, amit számtalan különféle szóbeszéd övez. Azonban különféle rossz szándékú alakok mesterkedéseitől eltekintve nem érdemes megbélyegeznünk az egész műfajt. Tehát semmiképpen sem lehet közönséges csapdának vagy átverésnek nevezni az online szerencsejátékokat. A szolgáltató ugyanis, ha más nem, indirekt módon tudatja velünk a nyerési esélyeinket – felnőtt, felelősségteljes felnőttként pedig nekünk kell döntenünk róla, hogy élünk-e az adott játék nyújtott lehetőségekkel. Ezek ismeretében viszont igencsak sokan akadnak, akik rendkívül gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak ezzel a világgal, és komoly összegekre tesznek szert általa – gondoljunk csak a profi pókerjátékosokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek