Ónos eső: megúsztuk

MTI/iho   ·   2014.02.02. 09:20
onos00
Mindenhol megszűnt a balesetveszély (Összefoglaló)

Vasárnap délutánra javultak az útviszonyok, mindenhol feloldották a rendkívüli kamionstopot. A katasztrófavédelem közlése szerint mindenütt megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély. Már csak négy nyugati megyében van érvényben elsőfokú riasztás az ónos eső miatt. A csúszóssá vált utakon számos baleset történt, sokan kerültek kórházba kéz- vagy lábtöréssel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részén visszavonta vagy mérsékelte a korábban ónos eső miatt kiadott piros és narancssárga riasztásokat. Már csak Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú veszélyjelzés. Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a főutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedvesek az utak. Baja környékén azonban a fő- és mellékutakon egyaránt havas, hóátfúvásos szakaszokra kell még számítani. A mellékutakon Sárvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Tapolca körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak, Lenti, Szentlőrinc, Paks környékén pedig latyakos egy-egy útszakasz. Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak. Bács-Kiskun megyében azonban a továbbra is intenzív hófúvások miatt nem járható az 53-as főút tompai elkerülő szakasza, az 5501-es út 53-as főút és Csikéria közötti szakasza, valamint az 5504-es mellékút Mátételke és Bácsbokod közötti szakasza. Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között csak egy sáv járható, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat. A közútkezelő továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform weboldalán vagy hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán.

Vasárnap délután 2 órára valamennyi megyében feloldották a 7,5 tonna feletti össztömegű járművekre szombaton kiadott közlekedési tilalmat is, így a továbbiakban csak a hétvégén szokásos korlátozásokat tartják fenn. Ugyanettől az időponttól a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőkön is beléphetnek az országba a kamionok. A hétvégi ónos esőzés miatt csúszóssá vált utakon számos közlekedési és gyalogosbaleset történt. Az Országos Mentőszolgálatot több száz gyalogost vitt kórházba. Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb forgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) is. A GYEMSZI közleménye szerint jelentősen megnőtt a forgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain. Győrben ötszörösére emelkedett az ilyenkor szokásos forgalom, ezért az ügyeleti létszámon felül további dolgozókat hívtak be. Sopronban 50 százalékkal nőtt a sürgősségi betegellátó osztály forgalma, ott ugyancsak megnövelt dolgozói létszámmal látnak el a kéz- és lábtöréses eseteket. A budapesti traumatológiai ügyeleteken kismértékben nőtt a forgalom, ellátási nehézséget sehonnan sem jeleztek a fenntartónak. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap kora reggel sajtótájékoztatót tartott, miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival. A kormányfő gratulált a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség egységeinek, valamint hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket – a mozgósításokat és a tájékoztatást – alapozták. Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló – mondta a kormányfő. Szerinte a polgárok nemcsak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették, és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország.

Hozzátette, hogy a rossz idő levonulóban van, és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, mindenki el tud majd indulni a munkahelyére. A jelenlegi előrejelzés szerint hétfőre az ónos eső veszélye miatt Vas és Zala megye területére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a katasztrófavédelem köszönetét fejezi ki az állampolgároknak eddigi türelmükért és a rendkívüli időjárás idején tanúsított felelős magatartásukért. A közlemény szerint mindenhol megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély, de továbbra is azt kérik, hogy az útnak indulók tájékozódjanak a várható közlekedési viszonyokról, és körültekintően közlekedjenek.

Felborult egy útszóró Zalában

Lecsúszott a jeges útról és a tetejére borult egy útszóró jármű Zala megyében, a baleset még éjszaka történt Szentgyörgyvölgy közelében. A síkosságmentesítést végző munkagép a jeges úton egy kanyar után az árokba csúszott, és a tetejére borulva állt meg. A jármű sofőrje nem sérült meg a balesetben. Az anyagi kár jelentős, a többtonnás munkagépet csak daruval tudják majd kiemelni.

Gazdasági totálkárhoz közeli törés. A sofőrnek szerencsére nem lett baja (fotó: MTI)

Megdicsértek minket: jó gyerekek voltunk! Taps!

A katasztrófavédelem köszönetét fejezi ki az állampolgároknak eddigi türelmükért, és a rendkívüli időjárás idején tanúsított felelős magatartásukért. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egész területére feloldotta a piros, illetve a narancs riasztást, ezzel mindenhol megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély. A katasztrófavédelem ennek ellenére továbbra is azt kéri, hogy az útnak indulók tájékozódjanak a tervezett útvonalukon várható közlekedési viszonyokról, és rendkívül körültekintően közlekedjenek – írta az OKF.

Mindenhol feloldották a rendkívüli kamionstopot

Már mindenhol feloldották az ónos eső miatt elrendelt kamionstopot, a vasárnapi rend szerint közlekedhetnek a teherjárművek.

Kizöldült az ország

Ónos eső ide, havazás oda, napsütésben is volt már rosszabb a helyzet. Képernyőmentésünk 15:28-kor készült.

Beléphetnek Ausztria felől a kamionok

Ausztria felől újra beléphetnek az országba a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. A kamionstop Rajkán, Hegyeshalomban, Vámosszabadiban, Kópházán és Sopronban szűnt meg. E határátkelőkön szombat este rendelte el a tilalmat a megyei védelmi bizottság. A közutakon továbbra is érvényben marad a korlátozás. Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben. A fő- és mellékutak sónedvesek. A katasztrófavédelem a megélénkülő kamionforgalom miatt fokozott óvatosságra inti az útnak indulókat.

A déli és nyugati területeken megnőtt a kórházak betegforgalma

Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb betegforgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI). Kiemelték, hogy a betegellátás zökkenőmentes és zavartalan.

A GYEMSZI közleménye szerint jelentősen megnőtt a betegforgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain. Győrben ötszörösére emelkedett az ilyenkor szokásos betegforgalom, ezért az ügyeleti létszámon felül további dolgozók behívására is szükség volt. Sopronban ötven százalékkal nőtt a sürgősségi betegellátó osztály forgalma, ott ugyancsak megnövelt dolgozói létszámmal látnak el kéz- és lábtöréses eseteket. Veszprémben szintén nagyobb a betegforgalom, de az ügyeletes dolgozók ellátják a betegeket.

Kaposváron és Szekszárdon kisebb mértékben emelkedett a hétvégi betegforgalom. Kalocsán mintegy húsz százalékos volt a növekedés.

A budapesti traumatológiai ügyeleteken ugyancsak kismértékben nőtt a betegforgalom, ellátási nehézséget sehonnan sem jeleztek a fenntartónak.

Áramkimaradások Nyugat-Magyarországon is vannak

Zalában és Vas megyében több településen, mintegy másfél ezer fogyasztónál okoztak áramkimaradásokat az ónos eső miatt leszakadt vezetékek. Varga Ivett, az E.On szóvivője elmondta: a villamos vezetékekre fagyott ónos eső, illetve a jégtől elnehezült és kidőlt fák okoztak vasárnap több településen is áramkimaradásokat, de azokat kora délutánra mindenütt sikerült elhárítani.

Kerkafalva és Kerkáskápolna térségében mintegy 270 fogyasztónál, Zalaegerszeg és Barlahida között 240 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a leszakadt vezetékek miatt. Zalaszentgróton mintegy 170 otthonban egy trafó meghibásodása miatt nem volt áram a délelőtti órákban.

Vas megyében Őriszentpéteren volt fennakadás a szolgáltatásban, itt nagyjából 770 háztartás volt rövid ideig áram nélkül – közölte Varga Ivett.

Szlovénia jég alatt, 200 ezren áram nélkül

Jeges idő sújtja továbbra is Szlovéniát, súlyosbodik az áramellátási helyzet: országszerte sok tízezer háztartás, mintegy 200 ezer ember van áram nélkül. Az ország, amely már minden rendelkezésére álló, segíteni képes belső erőt bevetett, most majd szomszédjaihoz fordul segítségért. Az utakat fedő tükörjég jelentősen akadályozza a közlekedést.

Gyakorlatilag az egész ország jég alatt van, az elektromos vezetékekben keletkezett károk hatalmasak. Roman Jakic védelmi miniszter adatai szerint összesen 88 ezer háztartásban, a szlovén háztartások tíz százalékában nincs villany. „Mindent bevetettünk: a polgári védelmet, a tűzoltóságot, a hadsereget. Szlovénia a szomszédos országokhoz fog segítségért fordulni” – írta vasárnap délelőtti Twitter-üzenetében Jakic.

Pivka állomása Szlovéniában

A védelmi miniszter Alenka Bratusek kormányfővel a kemény tél által leginkább sújtott két városba, a délnyugati Postojnába és Pivkába látogatott el vasárnap. Abban a térségben péntek óta súlyos gondok vannak az áramellátással, az vagy igen korlátozott, vagy megszakadt. A hadsereg szombat óta hordozható aggregátorokkal igyekszik ott segíteni, de azokból nincs elég.

Az ország más részeiből is érkeznek hírek áramkimaradások miatti rendkívüli intézkedésekről. A főváros, Ljubljana körüli településeken 30 ezer háztartásban nincs áram az ottani szolgáltató szerint, északkeleten pedig körülbelül 12 ezer háztartás van villany nélkül. Hasonlókról számol be a média északon és délen is.

A meteorológiai szolgálat szerint az egész országban eső esett – a fagypont alatti hőmérsékletek ellenére. A tükörjég sok helyütt akadályozza a közlekedést. Sok regionális és helyi utat lezártak, a vasúti közlekedés csaknem teljesen összeomlott. A főváros és a tengerpart (Ljubljana–Koper), valamint a főváros és Ausztria (Ljubljana–Jesenice) közötti vasúti forgalom szünetel a jég és a kidőlő fák miatt.

A miniszterelnök vasárnap azt hangoztatta, még sohasem találkozott ilyen nagy területre kiterjedő áramkimaradással. Bratusek elmondása szerint a szlovén kormány már kért is segítséget, hordozható aggregátorokra lenne most a legnagyobb szükség.

Zalában és Veszprémben újraindult a kamionforgalom

Zala és Veszprém megyében újraindulhattak azok a kamionok, amelyekre nem vonatkozik a szokásos vasárnapi forgalomkorlátozás. A Zala és a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság az ónos eső miatt szombat este rendelt el teljes közlekedési tilalmat a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek számára. Ezt a korlátozást oldották fel vasárnap 14 órától. A védelmi bizottságok közleményei azonban felhívják a fuvarozók figyelmét, hogy a szokásos vasárnapi kamionstop továbbra is érvényben van, tehát csak az annak hatálya alá nem tartozó – például élő állat – szállítmányokra vonatkozik a korlátozás feloldása.

Lenti környékén elindultak a buszjáratok

Vasárnap délben elindultak az autóbuszjáratok Lentiből, de Zala megye nyugati területein tizenegy útvonal továbbra is nehezen járható – közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A katasztrófavédelem a Zala Volán közlése alapján arról adott hírt, hogy déltől Lenti térségében elindultak a távolsági és a helyközi járatok, amelyek az útviszonyok miatt reggel óta nem közlekedtek. A megyében egyre gyengébb intenzitással esik az eső, a főutak sónedvesek, a mellékutak jegesek, jégbordásak, néhol hókásásak. A Pacsa és Zalaapáti közötti útszakasz jeges, jégbordás. Zalában a nehezen járható útszakaszok száma a délelőtti harminckettőről délre tizenegyre csökkent. Változatlanul Lenti térségében van a legtöbb, a jegesedés miatt alig járható útszakasz.

Ausztria: áram nélkül mintegy háromezer lakás a jeges eső miatt

Karintia tartományban, főként Alsó-Karintiában vasárnap délelőtt mintegy háromezer háztartás volt áram nélkül a jeges eső miatt. Százötven szerelővel dolgoznak a károk elhárításán – mondta el az APA hírügynökségnek Josef Stocker, a tartományi Kelag energiaszolgáltató szóvivője. A vasúton viszont javult a helyzet, a kelet-tiroli Villach és Lienz között helyreállt a forgalom. A csapadék az előrejelzések szerint hétfő reggelre alábbhagy, illetve megszűnik. Míg Karintiában és Kelet-Tirolban a jelentős havazás okoz jelentős problémákat a hét végén, Stájerországban a jeges eső teremt veszélyes helyzeteket az utakon. A tartományi információs központ tükörjég-figyelmeztetést adott ki hétfőn kora reggelig, főként a tartomány délkeleti és délnyugati részére. A tűzoltóságot mintegy 300 bevetésre riasztották szombat reggel óta. A jeges eső és a talaj közelben fagyos hőmérséklet elsősorban Stájerország délkeleti részén és székhelyén, Grazban veszélyes jégréteggel vonta be szombaton az utakat, ez a helyzet vasárnap is, és előreláthatólag hétfőig eltart. Dél-Tirolban valamelyest enyhült a lavinaveszély, a szombati 5-ös, legmagasabb fokozatról vasárnapra 4-esre mérsékelték a szakértők, sőt már 3-as fokozatról is beszélnek. Ugyanakkor minden hágón el van zárva az átvezető út. A bolzanói közlekedési információs központ havazást jelentett a Brenner-hágó és Sterzing között, a Brenner-autópályát hó borítja.

Már csak hat megyében van riasztás

További területeken vonta vissza az ónos eső miatt kiadott riasztásokat a meteorológiai szolgálat, már csak hat megyében van elsőfokú riasztás. Budapestre és Pest megyére már semmilyen veszélyjelzés nincs érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtti veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben citromsárga riasztás. Ezek szerint a következő órákban már csak ezeken a területeken várható gyenge ónos eső.

Sószórás a teljesen lefagyott és szinte járhatatlanná vált Zala megyei úton Kerkateskánd és Szécsisziget között

A fővárosban délután is vesznek fel hómunkásokat

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap délután is felvesz hómunkásokat a közterületek jégmentesítésére. A közlemény szerint 14 és 22 óra között a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelőhelyek megtisztítása a feladat. A nyolcórai munkavégzésért nettó 3550 forintot fizetnek. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, a címek a társaság honlapján találhatók.

Nehezen járhatók a turistautak a Pilisben és a Visegrádi-hegységben

Jegesedés miatt nehezen járhatók a Pilis és a Visegrádi-hegység turista- és kerékpározásra kijelölt erdei útjai, a Fellegvárhoz vezető Panoráma úton a jegesedés miatt szintén nehéz a közlekedés. Az erdészeti társaság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a rossz körülmények különösen jellemzők a szurdokvölgyekre, például a Rám-szakadékban és a Holdvilág-árokban futó turistautakra, a Vadálló-kövek mellett futó turistaútra, valamint a Mogyoró-hegy térségére. A visegrádi Fellegvárhoz vezető Panoráma út az ónos eső miatt jeges, így nehezen járható, a Fellegvár ezért vasárnap nem nyit ki - olvasható a Pilisi Parkerdő tájékoztatójában.

Forgalomkorlátozás az 55-ös úton Baja és Csávoly között

Az időjárási viszonyok miatt az 55-ös út Baja és Csávoly közötti szakaszán vasárnap 11 óra 30 perctől korlátozzák a forgalmat, csak rendőri felvezetéssel, konvojban lehet közlekedni

Olaszországban sem egyszerű

Az eső és hó miatt megbénult a vasúti forgalom Olaszország északkeleti részén a hét végén. Szicíliában egy megduzzadt patak magával sodort egy utasokkal teli gépkocsit. Két nő és egy hétéves kislány halt meg vasárnap hajnalban a szicíliai Siracusa közeli Noto területén, miután a megáradt patak elsodorta autójukat. A mintegy 48 órája tartó rendkívül heves esőzések és áradások miatt az olasz polgári védelem vasárnap a legmagasabb szintű készültséget rendelte el a délolasz Calabriában, Pugliában, Basilicatában és Szicílián. A megáradt patakok miatt továbbra is zárva van a Velence-Trieszt közötti vasútvonal. Velence szigetein vasárnap 110 centiméteres ár várható. A hó miatt nem közlekednek a vonatok Friuli-Venezia Giuliában, Udine és Tarvisio között, valamint szombat óta akadozik az Olaszországot Ausztriával és Szlovéniával összekötő vasúti forgalom is. Az északkelet-olaszországi Venetóban a hadsereg katonái lapátolják a havat. A katonaság igyekszik kimenteni a hóval betemetett Cortina díAmpezzót is az olasz Dolomitokon. A téli üdülőhely lakosai és a turisták teljesen elszigetelődtek: az utakat és az épületeket egy méter magas hótakaró fedi. Rómában néhány óra szünet után újból esik az eső, de a szombati tetőzése után már csökkent a Tevere folyó vízszintje.

Eközben Szerbiában

Példátlanul erős széllökések jellemezték a Vajdaság időjárását a hét végén, a hóban rekedt autósokat vasárnap is mentik, és a kamionstopot még nem oldották fel. Szombaton mintegy ezer ember vesztegelt tizenhat órán át a többméteres hótorlaszok fogságában az észak-bácskai Bácsfeketehegynél, estig onnan hétszáz embert mentettek ki. A közlekedés kora este indult meg, néhány órával később azonban ismét mintegy ötven gépjármű akadt el, amikor a tiltás ellenére elindult, majd felborult egy bolgár teherautó a Szabadkát Topolyával összekötő úton. Goran Nikolic, a szerb belügyminisztérium tűzoltósági-mentési egységének parancsnoka vasárnap délelőtt azt mondta, hogy az említett, M22-es úton még mindig nem lehet közlekedni, akkor tud újra elindulni a forgalom, amikor sikerül felállítani és elvontatni a felborult kamiont. A rossz útviszonyok miatt a Szabadka és Újvidék, illetve Belgrád közötti autóbusz- és vasúti forgalmat is leállították. A tervek szerint a Szabadkát Újvidékkel összekötő E75-ös autópályát a nap folyamán megtisztítják. A Vajdaságban jelenleg huszonnégy út járhatatlan, a szerb hatóságok ezért teljes kamionstopot rendeltek el, a tehergépjárműveket sem Magyarország, sem Románia felől nem engedik át.

Délen javult a helyzet

A menetrend szerinti buszjáratok beléphetnek Szerbiába Röszkénél.

Több vasútvonalon késésekre kell készülni

Az időjárással összefüggésben több vasúti vonalon is késésekre kell készülni, Baja, valamint Bácsalmás és Bácsbokod-Bácsborsód között hóátfúvás miatt egyelőre szünetel a vasúti közlekedés – közölte a Mávinform sajtóügyeletese. Kavalecz Imre elmondta, hogy a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon 20–30 percet késnek a vonatok, mert megrongálódott a felsővezeték.

11:18-kor készült a képernyőmentés a vonatinfo.mav-start.hu weblapról. Újszász felé nem egyszerű...

A Budapest–Kelebia vonalon műszaki okok miatt általában húsz perccel hosszabb a menetidő. Bácsalmás és Bácsbokod-Bácsborsód között a vasútvonalon hóátfúvás keletkezett, a vasúti pályát hóekével tisztítják.

Folyamatos kontroll alatt a főváros

A katasztrófavédelem hajnal óta több mint nyolcvan kiemelt kockázati helyszínt – közlekedési csomópontot, forgalmas útszakaszt – ellenőriz Budapesten folyamatosan – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A fővárosi katasztrófavédelem arra kéri a budapestieket, hogy lehetőleg ne induljanak el otthonról. Felhívták a figyelmet továbbá: a tulajdonosok, tulajdonosi közösségek, fenntartók és ingatlankezelők a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjukhoz tartozó járdaszakaszok tisztításáról, síkosságmentesítéséről. A közlemény szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóit kilenc helyszínre riasztották az ónos eső miatt. Sérülésről nincs tudomásuk, mindenhol koccanásos balesethez, árokba csúszott autók mentéséhez kértek tűzoltói segítséget. A balesetek a II., a XII. és a XVII. kerületben, illetve a Pest megyei Csömörön és Pilisvörösváron történtek.

Reggel óta megállás nélkül dolgoznak (fotó: MTI)

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azt jelentette, hogy a társaság a legmagasabb készültségi fokozatban látja el munkáját, 116 célgép van kint az utakon. A főutak jól járhatók, a mellékutak síkosságmentesítését is folyamatosan végzik. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés zavartalan, fennakadás a fővárosban sehol nincs. Vasárnap reggel hat óra óta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat alkalmaz a közterületek, aluljárók jégtől való megtisztítása érdekében.

Szerbiában még a hó az úr

Továbbra is csak a határ közelében élő szerbiai állampolgárok térhetnek haza, a rossz útviszonyok és időjárás miatt más személy- és tehergépjárművek továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. A közlemény szerint a szerbiai hatóságok által pénteken, illetve szombaton hozott intézkedés visszavonásig érvényes. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom. A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről, a Röszkénél várakozó sofőröknek pedig forró teát osztanak. A Csongrád megyei kamionparkolók – amelyeket a rendőrök visszatérően ellenőriznek – megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik.

Már sehol nincs piros riasztás

Több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást. Budapesten citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben, a legmagasabb fokú, piros riasztás már sehol sincs kiadva. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtti veszélyjelzése szerint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye teljes területén, valamint Somogy, Fejér és Pest megye több járásában továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni. A Dunántúlon, illetve délelőtt még néhol a Duna vonalában – egyre inkább gyengülő intenzitású – ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. A legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

A veszprémi kórházban nincs fennakadás, de medvét nem lehet lesni

Az ónos eső miatt nehezebbé váló közlekedés a veszprémi kórház működésében nem okozott fennakadást, a helyi állatkert viszont lemondta programjait.

– A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórház működésében nem okozott nagyobb fennakadást az ónos eső, azokat a szakembereket, akik nem tudtak beérni a síkos utak miatt, veszprémiekkel pótolták – mondta Rácz Jenő főigazgató. – A kórház sürgősségi osztálya napok óta zsúfolt a balesetek, végtagtörések miatt.

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban délelőtt rendezték volna meg a medveles elnevezésű programot, amelyre az első száz gyerek ingyen léphetett volna be. A szervezők közlése szerint a program az időjárási viszonyok miatt elmarad.

Vas megye: továbbra is esik, nehéz közlekedni

Továbbra is esik az ónos eső és több alsórendű útszakaszon nehezen lehet közlekedni Vas megyében. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivőjének tájékoztatása szerint hét útszakasz járható nehezen a megyében, ezek Felsőszölnök, Alsószölnök, Kétvölgy, Pinkamindszent, Bajánsenye, Kercaszomor, valamint Magyarszombatfa közelében vannak. Továbbra is tilos közlekedni a 7,5 tonna össztömegnél nehezebb járművekkel, az ilyeneket félreállítják a rendőrök. Jelenleg ötvenhat tehergépjármű kényszerül várakozni Vas megyében. A kamionokat Szombathelynél, Répcelaknál és Körmend közelében a Szarvas csárdánál várakoztatják – közölte vasárnap reggel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a megyében az ónos eső miatt az éjszaka egyetlen árokba csúszott autót kellett menteni Vasegerszegnél. A jármű vezetője könnyű sérülést szenvedett. A szombathelyi Markusovszky Kórház baleseti ambulanciáján elmondták: éjféltől eddig harmincöt olyan beteget láttak el, akiknek elcsúszás miatt keletkezett sérülése.

Már nincs elzárt település az országban

Már nincs elzárt település az országban ónos eső miatt, de a Dunántúlon számos olyan alsóbbrendű út van, amely továbbra is járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Tejszállító jármű csúszott árokba a Somlónál

Árokba csúszott egy tejszállító kamion vasárnap Somlójenőnél, a műszaki mentés idejére forgalomkorlátozásokra kell számítani. Bakos György, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közlése szerint személyi sérülés nem történt, de a baleset helyszínén fennakadások lehetnek a közlekedésben.

Kamionstop Győr-Moson-Sopron megye közútjain is

Az ónos eső miatt a határforgalomban elrendelt kamionstop után Győr-Moson-Sopron megye egyes útszakaszain is korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közlekedését – olvasható a megyei katasztrófavédelem közleményében. Farkas Szabolcsné helyettes szóvivő azt is elmondta: a kamionstopot szombat este rendelte el a megyei védelmi bizottság. A kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt a rendőrség kiterjesztette a korlátozást a megye bizonyos útszakaszaira: a 84-es és a 86-os úton déli irányban, a 82-es főút pannonhalmi leágazásnál (8224-es út) Veszprém irányába, a 83-as főúton (Tét belterülete) Pápa irányába, valamint a 81-es főúton Fehérvár irányába. Győr-Moson-Sopron megyében elzárt település nincs, a vasúti és a buszközlekedésben fennakadás nem volt. Sebességkorlátozás sem a közutakon, sem a gyorsforgalmi utakon nincs, az ónos eső miatt azonban – a folyamatos sózás ellenére is – jelentős a csúszásveszély, ezért a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. Győr-Moson-Sopron megye egész területén továbbra is a legmagasabb fokú riasztás van érvényben.

Már négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe.

Itt bizony könnyen el lehet csúszni, ha nem figyel oda az ember

Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár „tükörjégen″ még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni – jegyezte meg. A szóvivő közlése szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek – tette hozzá.

Veszprém megyében egy rendőrautó is elakadt

Több személygépkocsi és egy rendőrautó is elakadt a hajnali órákban Veszprém megyében a síkos úton – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap az MTI-t. A közlemény szerint hajnali fél egykor egy Suzuki csúszott árokba Mencshelyen, a veszprémi tűzoltók drótkötéllel húzták vissza az útra. Négy órakor Balatonalmádi belterületén egy rendőrautó akadt el a jeges, meredek úton, a balatonfűzfői tűzoltók segítettek a továbbhaladásában.

Veszprém megyében több buszt is menteni kellett szombat éjjel. Sérülés szerencsére nem történt és a buszok is megúszták a nem várt csúszkálást. Az MTI felvétele a szentkirályszabadjai buszfordulónál készült. Ez már a második busz, ami ott lecsúszott az útról. A képen mellette korcsolyázik el az első...

Szombat éjszaka az igazgatóság munkatársai hat esetben összesen hét járműnek segítettek a jeges utakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Veszprém megyében huszonöt gépjármű dolgozik az utak síkosságmentesítésén, a megyében csupán a szigligeti bekötőút járhatatlan.

A csúszós járdákra figyelmeztet a fővárosi katasztrófavédelem

A csúszós járdák miatti balesetveszélyre figyelmezteti a budapestieket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az MTI-hez vasárnap kora reggel eljuttatott közleményben arra hívják fel az ingatlantulajdonosok, ingatlankezelők, valamint a társasház-kezelők, és fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok szerint „kötelesek gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, a csatornanyílások jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról is”.

Már dolgoznak a sószórók

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap reggel hat órától a közterületek, aluljárók síkosságmentesítésére hómunkásokat alkalmaz. A társaság arra hívta fel az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a jégpáncéltól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében. A fővárosi cég azt is közölte, hogy éjszaka folyamatosan dolgoztak a főutak síkosságmentesítésén.

Balesetek, elakadt autók lassítják a közlekedést

Balesetek, a jeges utakon megcsúszott és elakadt autók lassítják a közlekedést több helyen az országban vasárnap reggel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki nem sérült meg. A műszaki mentéshez riasztott pomázi tűzoltók az egyik útpálya jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását. Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között – mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától – egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

Fejér megyében részben feloldották a kamionstopot

Fejér megyében vasárnap nyolc órakor feloldották a 7,5 tonna össztömeget meghaladó, élőállatot és élelmiszert szállító gépjárművek közlekedési tilalmát – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Farkas-Bozsik Gábor jelezte, hogy a külön jogszabályban előírt, a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás továbbra is érvényes. A meteorológiai szolgálat Fejér megye valamennyi járásának területéről visszavonta a harmadfokú riasztást, a másodfokú viszont érvényben van.

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel. A kormányfő ismertette: mind a négy település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket. Orbán Viktor – miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival – azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban. A kormányfő ennek ellenére rendkívül nehéznek nevezte a közlekedési helyzetet az országban.

Erre ébredtünk reggel...

Hangsúlyozta: gratulál a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség egységeinek, mindenki tette a dolgát, mindemellett hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket – a mozgósításokat és a tájékoztatást alapozták. Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló - ismertette a kormányfő, aki szerint a polgárok nem csak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország. Jó döntésnek nevezte, hogy a kamionokat megállították a határnál. Ismertetése szerint 1247 kamion várakozik a határnál, a 7,5 tonnánál nagyobb gépjárműveket nem is engedik tovább. A határfeloldás folyamatos lesz ott, ahol javul a helyzet – mondta. Hozzátette, hogy az előrejelzés szerint a kellemetlen és nehéz körülményeket előidéző időjárás vissza fog húzódni, keleten már vasárnap délig javul a helyzet, nyugaton azonban a riasztások várhatóan hétfőig életben lesznek. A kormányfő ezért arra kérte a nyugati országrészben élőket, hogy vegyék komolyan a jelzéseket. Ismertette azt is, hogy a közlekedési rendészetet teljes létszámban kivezényelték, minden megyében működnek katasztrófavédelem operatív törzsei. A katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó gépjárművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en ötvenkét technikai eszközzel harmincnyolc alkalommal végeztek műszaki mentést. A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a rossz idő levonulóban van és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, hétfőn mindenki el tud indulni a munkahelyére.

Zalában tizenegy út járhatatlan, korlátozták a buszközlekedést

A szombat kora este tartó ónos esőzés miatt Zalában tizenegy út járhatatlanná vált, néhány kisebb baleset is történt az utakon, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést. Továbbra is az egész megyére érvényes a szombat este elrendelt kamionstop – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás mellett is kritikus a mellékutak felülete az intenzív jegesedés miatt. A fokozott csúszásveszély miatt éjszaka gépjárművel járhatatlanná vált tizenegy útszakasz, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét közúton nem lehetett megközelíteni. A megye teljes területén továbbra is érvényben van a szombat este a kamionok számára elrendelt közlekedési tilalom. A hajnali információk szerint Lenti térségében még jegesek a mellékutak, a megye többi területén a folyamatos síkosságmentesítés eredményeként sónedves az úthálózat, de mindenütt lehet számítani lefagyásra. Zala déli területein a hőmérséklet kissé emelkedett, így ott már kevésbé kell számolni jeges útszakaszokkal. A Zala Volán tájékoztatása szerint az ónos eső miatt a zalai utakon kialakult közlekedési helyzet kapcsán korlátozták az autóbusz-közlekedést. A síkossá vált útszakaszokon az autóbuszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek. A jeges utakon kisebb balesetek is történtek a megyében. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombat este négy személyautó csúszott egymásba Zalaegerszegen, a Hegyi úton. A balesetben az egyik autó vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, őt a mentők kórházba vitték. A katasztrófavédelmi közlése szerint Türje és Jánosháza között egy személygépkocsi a jeges útról az árokba csúszott. Senki nem sérült meg, a járművet csörlő segítségével vontatták ki az árokból a tűzoltók. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: Zala megyében harmincnyolc munkagép dolgozik folyamatosan az utak síkosságmentesítésén, de a kritikus helyzet miatt nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy ne induljanak útnak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek