Óraátállítás, változó közlekedés

iho.hu   ·   2023.03.25. 14:17
kiss_menetrend

A vasárnapi óraátállítás miatt módosul több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése.

A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap kezdődik, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják előre. A nemzetközi vasúti forgalomban a Bécs és Bukarest közötti Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról nyári időszámítás szerint indul tovább 3.39 órakor, míg a Bukarest és Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint közlekedik 3.03 órakor. A Kolozsvár és Szolnok közötti Corvin nemzetközi gyorsvonat Püspökladány és Szolnok között körülbelül ötven–hatvan perc, míg a Szolnok és Kolozsvár közötti Corvin nemzetközi gyorsvonat Berettyóújfalutól körülbelül hatvan perc késéssel közlekedik az óraállítás miatt.

A március 25-én, szombaton induló éjszakai vonatok egyórás késéssel érkeznek meg külföldi célállomásukra, valamint az éjszaka úton levő nemzetközi személyszállító vonatok is körülbelül hatvan perccel később érkeznek Budapestre. Az óraátállítás több belföldi éjszakai vonatot is érint a Budapest–Esztergom, Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Vác–Szob, Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, Debrecen–Nagykereki, Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Lajosmizse vonalakon.

Szintén változik az óraátállítás idején a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train vasútvillamos közlekedése. 

A Volánbusz járatai közül az érdi, a kiskunhalasi és a hódmezővásárhelyi térségben módosul néhány éjszakai járat indulása.

A BKK tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt vasárnap hajnalban a legtöbb fővárosi járat közlekedése nem változik, a két óra előtti és a három óra után indulásokat kell figyelni a menetrendben. Ebben az időszakban, várhatóan hajnali 2 és 4 óra között a közterületi kijelzők nem üzemelnek majd.

Mivel egyes járatokat az óraátállítás időpontja menet közben ér, a 918-as, 937-es, 938-as, 940-es, 943-as, 948-as, 950-es és a 950A, a 956-os, 964-es, 972-es, 972B, 980-as, 990-es, 992-es, 994-es, 996-os, 998-as és a 999-es busz esetében egy-két indulás időpontja is változik.

A 100E repülőtéri gyorsjárat változatlanul egész éjszaka közlekedik, de egyes járatok indulása néhány perccel módosulhat az óraátállítás miatt.

(fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.