Óriásrakétát épít a SpaceX

iho/repülés   ·   2012.06.02. 09:00
falcon-heavy-rocket_cim2

A Dragon teherszállító űrhajó sikeres útja mellett a SpaceX a napokban egy rendkívül fontos megrendelést is elkönyvelhet: az űrvállalat megbízást kapott az Intelsat műholdas kommunikációs cégtől egy új műhold pályára állítására még ki nem próbált új óriásrakétájával.

A Falcon Heavy, amelynek fejlesztéséről tavaly döntöttek, és ez az első megrendelés a kereskedelmi alkalmazására, a jelenlegi legnagyobb hordozóeszközeihez képest kétszer akkora tolóerővel juttathat 53 tonnányi hasznos terhet alacsony földkörüli pályára. Ez a kétszerese a tavaly szolgálatból kivont űrrepülőgépek hasznos terhelhetőségének.

A Falcon Heavy bázisa az a Falcon-9-es hordozórakéta, amely most a Dragon űrhajót a világűrbe juttatta, csakhogy a rakétához első fokozatként két másik, a Falcon-9-essel egyenlő tolóerejű eszközt csatlakoztatnak. Ezzel a rakéta teljesítménye a jelenleg használatos legerősebb Delta-4-eshez képest is kétszer akkora lesz. Hasonlóan nagy hasznos teher pályára juttatására csak az a Saturn-V-ös volt képes, amely a hatvanas-hetvenes években az amerikai Hold-expedíciók eszközeit indította a kezdeti földkörüli keringésre.

A Falcon Heavy magassága 69,2 méter, a súlya 1,4 millió kilogramm, a felbocsátás költsége ezzel az eszközzel 100 millió dollár körüli lesz, ami a mostani Falcon-9-es misszióknak a kétszerese. A SpaceX vezetői azt remélik, hogy az első Falcon Heavy indításra már 2013-ban sor kerülhet a kalifonriai Vandenberg bázisáról.

Az Intelsat-megállapodás szerint a rakéta a műholdat geostacionáris pályára juttatja majd, csaknem 36 ezer kilométerrel az egyenlítő fölé. A megrendelés egyben csattanós válasz azokra a felvetésekre, miszerint noha komoly fejlemény, hogy a NASA egy magáncéggel szerződik a Nemzetközi Űrállomás utánpótlásának szállítására, de csökkenti a jelentőségét, hogy a magáncég állami megrendelésekből tartja fenn magát. A SpaceX elnökasszonya, Gwynne Shotwell a Dragon-Falcon rendszer indítása előtti sajtóértekezleten is jelezte: a cég forgalmának egyharmada származik csak kormányzati megrendelésekből.

Kapcsolódó hírek