Orosz látogatók

Trautmann Balázs   ·   2014.11.14. 18:45
latogato0

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu bejelentette: a jövőben a Tu-95 Bear nagy hatótávolságú, négy turboprop hajtóműves bombázó repülőgépek rendszeresen végrehajtanak gyakorlórepüléseket és járőrrepüléseket (amely akár éles bomba- és rakétafegyverzet hordozását is jelentheti) az Északi-sark, a Karib-tenger és a Mexikói-öböl, illetve Alaszka és a Csendes-óceán Hawaii-szigetek és a szárazföldi Egyesült Államok közötti részén.

Is this a beginning of a beautiful freindship? A képre kattintva galéria nyílik

– A jelenlegi helyzetbe szükségesnek látjuk az orosz katonai jelenlét fenntartását az Atlanti-óceán nyugati, a Csendes-óceán keleti részén csakúgy, mint a Karib-szigetek és a Mexikói-öböl térségében – mondta a miniszter. Bejelentésének értelmében gyakorlatilag „körbefoghatják” Kanadát és az Egyesült Államokat az orosz bombázógépek.

Emlékezetes, 2013. október végén két orosz Tu-160 Blackjack sugárhajtású, szuperszonikus repülési sebességre is képes stratégiai bombázó repülőgép szállt le Venezuelában. A gépek az Engelsz Légibázisról szálltak fel és Il-78 Midas tankerrepülőgépek segítségével leszállás nélkül repültek Maiquetia repülőterére, közel 10 ezer kilométert megtéve 13 óra alatt.

Bár jelenleg nincs szó újabb venezuelai látogatásról, vagy akár egy rendszeres venezuelai orosz bombázójelenlét kialakításáról, de egyes amerikai biztonsági szakértők máris egy állandó, Venezuelában kialakított orosz bombázóbázis veszélyéről beszélnek.

A repülések ugyanakkor semmilyen törvényt vagy nemzetközi szabályzatot nem sértenek meg – ameddig kinn maradnak az amerikai légtérből vagy a kijjebb húzódó amerikai légvédelmi zónából (ADIZ). Természetesen a repülőgépeket útjukon elkísérik az európai NATO-tagországok, majd NORAD amerikai és kanadai vadászgépei. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az amerikai bombázó- és felderítő repülőgépek is rendszeresen hajtanak végre repülési feladatokat más országok, így Oroszország és Kína légterének közelében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek