Orosz légigyőzelem, súlyos eszkaláció

iho   ·   2014.07.17. 16:12

A háborús események komoly kiterjesztéseként értékelik az ukrán hatóságok, hogy egy meg nem nevezett orosz harci gép ukrán légtérben lelőtt egy ukrán harci gépet.

Ez volt az első eset, amikor az orosz légierő közvetlenül avatkozott be az ukrán légierővel szemben a kelet-ukrajnai eseményekbe, hangzik a kijevi közlemény.

A szóban forgó gép egy Szuhoj Szu-25-ös (NATO-kódneve: Frogfoot) volt, egy kéthajtóműves, erősen páncélozott típus, amit földi célpontok elleni bevetésekre fejlesztetttek.  A gépet levegő-levegő rakéta találta el, a pilótát, aki katapultált, „biztos helyre” szállították. A közlemény nem tér ki arra, hogy a támadó gép milyen típusú volt. és hogy a Szu-25-ös pilótája megsérült-e.

A hírügynökségek arra emlékeztetnek, hogy az elmúlt időszakban a levegőben is intenzívebé vált az ellenségeskedés, a szakadár orosz erők az ukrajnai légierő több gépét lelőtték, például egy Il-76-os teherszállítót, és ugyancsak a szakadárok inzétek sikeres támadást egy An-26-os szállítógép ellen, ennek kapcsán az ukrán fél megjegyezte, hogy a szakadár orosz erők kezében egyre fejlettebb vállról indítható légvédelmi rakéták jelennek meg.

Arra még azonban nem volt példa a konfliktus történetében, hogy orosz harci gép ukrán harci gépet lőjjön le légiharcban, ami az oroösz légierő egyértelmű érintettségét jelenti.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.