Orra bukott F–16-os az airshow-n: köd a fülkében

iho/repülés   ·   2012.02.29. 08:00
cim

A pilótafülkét elárasztó ködpára volt az oka a tavalyi év egyik látványos balesetének. Mint akkor beszámoltunk róla, százezernyi néző előtt a wisconsini Oshkosh repülőterén, a világ legnagyobb repülőtalálkozóján egy F–16-os leszállás után elhagyta a betont, és miután kitört az orrfutója, az orrkúppal szántotta fel a mezőt.

(fotók: AVwebflash)

Az amerikai légierő baleseti vizsgálói most közreadott jelentésükben leírják, hogy a gépnek elromlott a kondirendszere. Ennek következtében a kabinba betörő párás levegő teljesen elvette a pilóta látását, aki ily módon meg volt fosztva a leszálláshoz szükséges vizuális támpontoktól.

Az alabamai Dannelly Field bázison települt 187. vadászrepülő ezred 100. századának F–16-osa egy kétgépes kötelék második gépeként ért földet, de túl nagy sebességgel, és az aerodinamikai fékezés sem volt megfelelő, amikor is a pilóta egy adott sebességre való lassulásig a gép orrát felemelve tartja, hogy ezzel is erős légellenállást keltsen a fékezéshez. Ennek következtében növekedett meg a kigurulási úthossz – hangzik a bizottság jelentése.

Az F–16-os pilótája nem sérült meg a balesetben, a gépben esett kár értékét 5,4 millió dollárra becsülik.

Kapcsolódó hírek