Őrült verseny az Alpokban: repülni és gyalogolni ezer kilométert

iho   ·   2016.11.09. 08:45
cim

A versenybizottság nyilvánosságra hozta annak a harminc versenyzőnek a névsorát, akik részt vehetnek 2017. július 2-ától a 8. Red Bull X-Alps siklóernyő- és túraversenyen. A meghívott sportolók húsz ország legjobbjai, akiknek jövőre több mint 1000 kilométert kell megtenniük gyalog és siklóernyővel, az Alpok hegyvonulatain keresztül.

A Red Bull X-Alps a világ legösszetettebb nemzetközi siklóernyős versenye, a kiválasztottak egytől-egyig páratlan fizikai és szellemi tűrőképességgel rendelkező sportolók, kiváló hegymászó-, trekking és siklóernyős tapasztalattal.

(fotók: Red Bull)

Tekintve a magas belépési követelményeket, a Red Bull X-Alps minden évben több visszatérő résztvevőt fogad. Ez jövőre sem lesz másképp: húsz versenyző korábban már bizonyíthatott az embert próbáló versenyen, köztük Takáts Pál is. Világbajnok siklóernyőzőnk immáron második alkalommal vág majd neki a hosszú útnak. Mint elmondta, az elmúlt két alkalommal 1000 kilométer felett volt az útvonal, ám a táv csalóka, hiszen nem lehet légvonalban megtenni, gyakran kerülni kell, így van, hogy a végén 2000 kilométert is megtesznek a versenyzők.

– Ezek a srácok szinte emberfeletti képességekkel rendelkeznek, ha kell, futnak, másznak, repülnek, dacolva a körülményekkel – mondta az X-Alps főszervezője, Christoph Weber.

A résztvevők listája nyolc hónappal a rajt előtt lett nyilvános, nem véletlenül, hiszen a sportolóknak időre van szükségük, hogy fizikailag és szellemileg maximálisan felkészülhessenek az embert próbáló kalandra. Mindamellett, hogy dacolniuk kell a szélsőséges időjárással, hosszan tartó, folyamatos nyomás alatt kell bizonyítaniuk, hogy képesek arra, amire csak kevesek a világon.

Hogy mit jelent ez a típusú repülés, azt legjobban talán épp a magyar versenyző egyik videójával érzékelhetjük: Takáts Pál egyik tavalyi teljesítménye egy 190 kilométeres siklás volt az osztrák és az olasz Alpok fölött, gleccserek és jeges csúcsok, sziklagerincek társaságában...

Takáts háromszoros siklóernyő-műrepülő világbajnok, hivatásos extrémsportoló, légibemutatók sztárja. Négy éve egy siklóernyős-síelő kalandja során húsz méterről lezuhant és eltört a gerince, de néhány hónap múlva megint repült, megint az élvonalban.

Egyik legutóbbi különleges kalandja idén májusban volt, amikor hátimotoros siklóernyővel átrepült a japánok szent hegye, a Fuji fölött.

(fotó: Takáts Pál, Facebook)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek