Pápavonat – sajtóbemutató a Parkban

iho/vasút   ·   2011.09.13. 19:30
00

Az ünnepségen dr. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, Agatha Zajegat, a budapesti lengyel nagykövet helyettese, Buskó András, a magyarországi lengyel kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese, valamint lengyel és magyar vasúti vezetők köszöntötték a hazánkba érkezett „pápavonatot”. A történelem első lengyel – és az első „vasfüggönyön túlról érkezett” – pápáját „zarándokpápa” néven is említik, összes(!) elődjét beleszámítva jóval többet utazott hivatali idejében a többi pápánál.

A lengyel vasutasok II. János Pál-emlékvonatának ötlete 2005-ben, a pápa halálának évében született meg. 2006-ban a Nowy Sącz-i Newag gyár készítette – hét másik, közforgalmú társával együtt – ezt a speciális, 14WE típusnevű háromrészes villamos motorvonatot. A vonaton 192 ülőhely van, és 17 monitoron nézhetik az utasok a pápa életének részeit bemutató filmeket. A Przewozy Regionalne vasúttársaság „flottájában”, Krakkó és Wadowice (II. János Pál szülőhelye) között, menetrend szerinti regionális forgalomban is közlekedik a kocsi. Első ünnepi útját is e két település között, II. János Pál halálának első évfordulóján futotta, majd 2008. szeptember 12-én Szlovákiába látogatott. A mostani út az úgynevezett „visegrádi országokat” (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Csehország) veszi sorra.

Teljes pompájában a Parkban<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg

A bemutató után a motorvonatot a nagyközönség szeptember 14-én és 15-én a Magyar Vasúttörténeti Parkban tekintheti meg. Szeptember 16-án Székesfehérvárra, 17-én Esztergomba utazik a vonat, mindkét helyen ünnepi szentmisével is köszöntik. A Tatai útra 18-án, vasárnap érkezik vissza, és 20-áig, keddig ismét a látogatók vehetik birtokukba a vonatot. Szeptember 21-én, szerdán reggel nyolc órakor indul vissza Budapest-Nyugati pályaudvar–Vác–Szob útvonalon a nem mindennapi menet.

Kapcsolódó hírek