Pécs el akarja kerülni a riasztási fokozatot

MTI   ·   2011.11.17. 13:54

A város polgármestere bejelentette: elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat megtiltotta a szabadtéri égetést; a forgalmi engedélyüket felmutató autósoknak és velük utazó gyermekeiknek pénteken ingyenessé teszi a helyi közösségi közlekedést.

Páva Zsolt (Fidesz) közleménye hangsúlyozza: a város három monitorállomásának mérései szerint a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket: 75 mikrogramm légköbméterenként, a belvárosi állomáson ez megközelítette a 170 mikrogrammos értéket, az egészségügyi határérték több mint háromszorosát.

Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi légköri állapot is kedvez a szmoghelyzet fennmaradásának, a riasztási fokozat elkerülése érdekében a polgármester több intézkedést is hozott. Felhívta a figyelmet, hogy aki teheti, gépjárművét ne használja, és helyette a tömegközlekedést részesítse előnyben. Ennek érdekében a gépjárművel rendelkező pécsi polgárok az autómentes napokról már jól ismert módon november 18-án a forgalmi engedély felmutatásával térítésmentesen vehetik igénybe a Pécsi Közlekedési Zrt. járatait.

Nagy Csaba alpolgármester hozzátette: a buszokon a forgalmi engedélyüket felmutatókkal együtt utazó gyermekek, a várandós nők és a kisgyermekükkel együtt utazó anyukák is térítésmentesen utazhatnak pénteken üzemkezdettől üzemzárásig.

Páva Zsolt a városban élőket arra kéri, hogy kerüljék a szénnel, illetve a fával történő tüzelést, alkalmazzanak gázt vagy villamos energiát a fűtésre. A nyílt téri égetést a város egész területén az intézkedés visszavonásáig megtiltotta a polgármester.

Kapcsolódó hírek