Pénteken is borul a szobi és a vácrátóti oldal

iho   ·   2013.10.18. 08:40

A Budapest–Vácrátót–Vác vasútvonalon, 4 óra 20 perckor Alagimajor, illetve Ivacs megállóhelyekről a Vác-alsóra, valamint a Budapestre tartó személyvonatok a pálya síkossága (falevelek) miatt jelentős késéssel, csak lépésben tudtak közlekedni – közölte a MÁV-Start. A torlódások és a szerelvényfordulók miatt jelentős, 30-40 perc késésre lehet számítani a reggeli és délelőtti órákban az erre közlekedő vonatok utasainak.

A MÁV-Start a késések enyhítése érdekében Vácrátót és Vác-alsóváros között vonatpótló autóbuszokat is forgalomba helyezett. A  szobi vonalon 6 óra 30 percre hasonló helyzet alakult ki a nagy utasforgalom miatt. Ezen a vonalon 20-30 perc közötti késéssel közlekednek a vonatok. A menetrendszerű közlekedés csak a déli órákra állhat helyre mind a két vonalon, a torlódások és a szerelvényfordulók miatt.

Biztos sokakban felmerül a kérdés, miért okozzák a falevelek a vonatok késését. Budapestről Szob felé haladva öt megállóhelyen is nehézséget jelent a megállás. Már kilométerekről meg kell kezdeni a fékezést, hogy megfelelő helyen sikerüljön a megállás, és ne csússzon tovább a szerelvény. Gondot jelent az indulás is: a kerekek pörgése miatt percekbe telik, mire sebességét megengedett értékig tudja növelni a vonat. A jelenség ékes példája Felső-Göd, Sződ-Sződliget, Kismaros, Nagymaros-Visegrád, és Zebegény is. Csak ezeken a helyeken annyi pluszidőt szereznek, hogy 5-10 perces csúszás már garantált, és erre tesz egy lapáttal a Vác környéki pályafelújítás.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Elfújta a szél

iho   ·   2024.02.05. 10:38

Megrongálódott egy perontető a 30a vonalon a hétfő délelőtti szélviharban, ezért Martonvásár és Kápolnásnyék között csak egy vágányon közlekednek a vonatok.