Pezseg a kisvasúti élet

iho   ·   2013.06.22. 15:00
00

A Múzeumok éjszakája ajánlójában már találkozhattunk kisvasúti programokkal, azonban a rendezvények minden eddigit felülmúló bősége komolyan zavarba ejtheti a rajongókat.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton gőzvontatású különvonat jár majd késő estig Hűvösvölgy–Virágvölgy között, és pótjegy nélkül, a Múzeumok éjszakája karszalagjának birtokában lehet utazni a lillafüredi motorvonaton is. Ezenkívül vasútmodell-kiállításban is gyönyörködhetnek a hűvösvölgyi végállomáson. A vonatok éjszaka óránként követik egymást, gőzvontatással 19.30-kor és 23.30-kor, nosztalgia-motorvonat 20.30-kor és 22.30-kor indul. A köztes időpontokban a máskor megszokott szerelvény közlekedik. Virágvölgytől éjszakai séta indul a János-hegyre az Erzsébet-kilátóhoz.

Átadásra vár a Mátravasút párnás kocsija

Egész napos rendezvénysorozatot kínál a Mátravasút. A népszerű Gyöngyi gőzös örökbefogadását hirdették nemrég, ennek eredményét, a támogatók névsorát hirdetik ki a március 22-i kisvasúti napon. Ünnepélyesen átadják a vasút első párnás, azaz első osztályú kocsiját: a gőzös és a párnás osztály igazi nosztalgiahangulatba ringathatja majd az utasokat.

Füstfelhőbe burkolózik a nagycenki kisvasút: az András gőzös Kastály állomástól este hét és kilenc között négy kört is megtesz az utasokkal. Éjszakai különvonat és tábortűz lesz Kemencén, Kaszón, Csömödéren, Szobon és Szilvásváradon, emellett Lentiben a fűrészüzemet lehet meglátogatni, Királyréten pedig egész nap közlekedik a Mányoki Ádám-expressz, Rákóczi leghíresebb portréjának festőjére emlékezve.

Hortobágyi C50-es: szombattól neve is lesz

Kisvasúti nap lesz a Hortobágyon is. Június 22-én délelőtt fél tízkor kezdődik a program a C50-es mozdony névadó pályázatának eredményhirdetésével és ünnepélyes mozdonykeresztelővel. A vonatok ezen a napon sűrítve, tíz és délután négy között óránként indulnak, zenés menesztéssel.

Balatonfenyvesen a Nagybereki túranap ígér változatos programokat. Új erdei pihenőhelyet avatnak Pálmajoron, és átadják a felújított kerékpárszállító kocsit is. A Nimród utcánál, a vízház melletti parkolóban lehet jelentkezni az izgalmas kerékpáros, gyalogos és vízi túrákra, amelyekkel a Nagyberek szárazföldi és vízi útjait barangolhatjuk be. A Hubertus Hof területén traktorkiállítás, állatsimogató, íjászat és különböző gyerekjátékok várják a közönséget.

Kapcsolódó hírek