Plusz tíz méter, 8100 kilométernyi hatótávolság: egyszer már biztosan repült az Il-96-400M

MTI/iho   ·   2023.11.05. 09:00
00_il96_400m

Végrehajtotta szűzrepülését széles törzsű, modernizált, hosszú távolságokra készült repülőgép prototípusa.

– A korszerűsített IL-96-400M első és sikeres repülése a hazai tervezőirodák és repülőgépgyárak legmagasabb szintű kompetenciájának bizonyítéka – mondta Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint.

A tárcavezető szerint a modernizált repülőgép megőrizte az IL-96-300-as nagy teljesítményét és új üzemeltetési és szállítási képességeket is kapott. A továbbfejlesztett gép

  • törzsét 9,35 méterrel meghosszabbították,
  • nagyobb teljesítményű PSZ-Z90A1 típusú hajtóműveket kapott, és
  • így akár 370 utast is szállíthat.

A maximális repülési távolsága 8100 kilométer.

– Az orosz alkatrészekből készült új, korszerű kormányzási, navigációs és rádiókommunikációs berendezéseknek köszönhetően javul a repülésbiztonság és a megbízhatóság, a repülőgép aerodinamikai elrendezésében, szerkezetében rendszerei pedig olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek szavatolják az üzemeltetés hatékonyságát – hangsúlyozta Manturov.

Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója közölte, hogy az Il-96-400M program elnöki döntés alapján indult. A repülőgép légi teher- és utasszállításra egyaránt alkalmas.

Csemezov szerint az ilyen repülőgépek garantálják Oroszország technológiai szuverenitását.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek