Pontgyűjtés 2.0: máshogy írják jóvá a megtett utak utáni „bónuszokat”

iho/repülés   ·   2017.12.24. 12:00
lufbag0

Ez a lényeg:

  • a jövőben a jóváírt mérföldek száma az utazás árától függ
  • a Lufthansa, a Swiss és az Austrian Airlines megduplázza a törzsutasstátusszal rendelkező utazóknak járó jutalommérföldeket.

Másként írják jóvá a mérföldeket a Miles & More törzsutasprogram tagjainak a Lufthansa Csoport légitársaságai. 2018. márciustól a jóváírt mérföldek száma az utazás árától (a repülőjegy adott légitársaság által felszámított díjakkal növelt árától) és a programban szerzett törzsutasstátusztól függ. A régi rendszerben a foglalási osztálytól, pontosabban a foglalási osztálytól és az útvonal hosszától függött a jóváírt mérföldek száma.

A Miles & More program tagjai négy–hat jóváírt mérföldet kapnak minden egyes, foglalási és utazási szokásaiknak megfelelően elköltött euró után. Az új elszámolási rendszer a Lufthansa Csoport légitársaságainál (Lufthansa, Swiss Austrian, Brussels Airlines és Eurowings), valamint a Miles & More program partner-légitársaságainál lesz érvényes, amennyiben a járatra a jegyet a Lufthansa Csoport légitársaságainak valamelyike bocsátja ki.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Miles & More program tagjai mindig legalább négy mérföldet kapnak majd a fenti légitársaságok járataira elköltött egy eurónyi összeg után. A törzsutasstátusszal rendelkező tagok eurónként hat mérföldet kapnak majd a Lufthansa, a Swiss és az Austrian Airlines, valamint a United Airlines és az Air Canada járatainál. Ez azt jelenti, a törzsutasok a korábbi huszonöt helyett ötven százalék jutalommérföldre lesznek jogosultak a hálózati légitársaságok és a tengerentúli vegyesvállalati partnerek járatai esetében. Ugyanez vonatkozik az Adria Airways, az Air Dolomiti, a Croatia Airlines és a LOT légitársaságokra, amelyek szintén részt vesznek a Miles & More törzsutasprogramban.

Az Eurowings, a Brussels Airlines és a többi Miles & More partner-légitársaság esetében a jutalommérföldek mértéke továbbra is huszonöt százalék marad, tehát a törzsutasstátuszú utasok öt mérföldet kapnak minden elköltött euró után. A mérföldek jóváírása csak akkor történik az új rendszer szerint, ha a járatra a jegyet a Lufthansa Csoport légitársasága bocsátotta ki, nem valamely más légitársaság.

A résztvevők törzsutasstátusza, a kapcsolódó előnyök és a státusz megszerzéséhez szükséges mérföldek száma nem változik az új rendszerben. A változás a légitársaságok által összességében jóváírt mérföldek számát, és a mérföldek beváltásának lehetőségeit sem befolyásolja lényegesen.

A változtatással a Lufthansa Csoport rugalmas rendszert hoz létre a mérföldek jóváírására, összekapcsolva egymással a mérföldek számát és a jegy árát. Ezzel a lépéssel Európa vezető légitársasága a jelenleginél nagyobb mértékben jutalmazza a magasabb árú jegyek vásárlását.

A mérföldeket a foglalási osztály és az útvonal hossza alapján jóváíró jelenlegi rendszer javarészt megszűnik a Lufthansa Csoport légitársaságainál. A jövőben csak abban esetben alkalmazzák a régi rendszert, ha a Miles & More program résztvevője a Lufthansa Csoport légitársaságával utazik, de a jegyet a csoporton kívüli légitársaság bocsátotta ki, vagy ha az utas szervezett utazás részeként vásárolta a jegyet. Ha a járatra a Miles & More külső partner-légitársaságánál foglalnak jegyet, és azt az adott légitársaság üzemelteti, szintén a régi rendszer szerint történik a mérföldek jóváírása.

Az új rendszer 2018. március 12-étől lép érvénybe. Így a Lufthansa Csoport ügyfeleinek és a Miles & More program résztvevőinek is elegendő idejük lesz arra, hogy figyelembe vegyék az új jóváírási rendszert utazásaik megtervezésekor. A 2018. március 12. előtt foglalt jegyek esetében még a régi rendszer szerint számolják el a mérföldeket a programban, még akkor is, ha az utazás csak az átállás napján vagy azután kezdődik.

A járatok utáni jóváírást a múltban már többször a jegyárak változásához igazították, az alacsonyabb árfekvésű foglalási osztályokon csökkentve a jóváírt mérföldek számát. Az új jóváírási rendszer automatikusan a jegyeladás által generált árbevétel alapján rendeli hozzá az utasokhoz a mérföldeket. Ezzel a lépéssel a Lufthansa Csoport következetes rendszert hozott létre a mérföldek jóváírására. A törzsutasok továbbra is magas szintű kényelmet élvezhetnek utazásaik során. Ezután is az útvonal hossza marad a releváns tényező a törzsutasstátusz megszerzéséhez szükséges mérföldek számításakor, és a törzsutassátuszhoz kapcsolódó előnyök is változatlanok maradnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek