Programok a hosszú hétvégére

iho/vasút   ·   2012.08.18. 08:30
00

Mind közül kiemelkedik a szokásos vízi- és légiparádé augusztus 20-án a budapesti Duna-szakaszon. A parádé a Magyar Honvédség Gripen-kötelékének, AN-26-os szállítógépeinek és MI-8-as helikoptereinek átrepülésével kezdődik, majd sárkányrepülő kötelék bemutatója, veterángépek felvonulása (Li-2, Po-2, Cimbora), oktató- és műrepülőgépek, rendőrségi helikopterek bemutatója következik.

A fővároson kívül Szolnok is hasonló, nagy hagyományú rendezvénnyel büszkélkedik, ezúttal az MH-86 Szolnok Helikpoter Bázis készül különleges, háromnegyed órás bemutatóval.

Kadocsa Gyula felvétele a 2011-es légiparádén készült

Folytatódnak a fővárosi nosztalgiamenetek is: a klasszikusnak számító 47-es villamoson közlekedik UV-szerelvény (mint ismeretes, erről a vonalról búcsúzott ez a típus). Némi huzavona után újra  megkapta az engedélyt az MB Travel Service Kft., a Széll Kálmán térről Zugligetbe és Hűvösvölgybe újra közlekedik a városnéző cabrio Ikarus 630-as.

(fotó: Tevan Imre)

Nem maradnak ki a hosszú hétvége, augusztus 20. ünnepléséből a kisvasutak sem. A kaszói kisvasúton különvonat indul a védett, páratlan természeti értékeket felvonultató Baláta-tóhoz, utána a Főherceg Fogadó grillteraszán kenyérsütéssel várják a látogatókat.

Erdei vasutazás és dunai sétahajózás várja mindazokat, akik 2012. augusztus 19-én és 20-án részt vesznek a Gemenc Zrt. élményprogramjain. 2012. augusztus 19-én Baján a Sugovica Halászpart kikötőből fut ki az erdőgazdaság sétahajója egy közel másfél órás dunai kirándulásra. A nemzeti ünnepen pedig a csak kisvasúttal megközelíthető Gemenc-Dunapart kikötőből indul a sétahajó. A sétahajózás után a kisvasút szállítja vissza Keselyűsre a kirándulókat.

A hosszú hétvégén a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának vadmegfigyelője, erdészeti kiállítása, egyéb szolgáltatásai és a menetrendbe állított Rezét gőzmozdony is várja a látogatókat.

Ismát utasokat szállít a gőzvontatású kisvonat Gemencen<br>(forrás: Gemenc Zrt.)

Az I. Ludasi Oldtimer-találkozón a régi autókon kívül érdekes közlekedési kiállítások (a második világháborúban lezuhant repülőgépek maradványai, ritka Pannonia motorkerékpárok a balassagyarmati múzeumból), légishow várja a vendégeket.

Kapcsolódó hírek