Rajzolj az égre egy 747-essel!

iho/repülés   ·   2011.08.09. 10:22
nyito

A Boeing szakemberei augusztus 2-án egy kis extra csavarral toldották meg a 747-8F prototípusának nagy hatótávolságú repülési tesztjét. A gép 17 óra alatt 11666 mérföldet tett meg leszállás nélkül, s a gondosan kialakított repülési útvonal nagyjából egy 747-es számsort rajzolt ki a radarképernyőkre, mint ahogyan azt a FlightAware weblapon látható, rögzített  útvonal mutatja. A gép a számokat az Egyesült Államok nyugati és északi területe felett alkotta meg. A dolog nem előzmények nélküli: a Cessna 2008-ban egy Citation X segítségével rajzolta meg a cég logóját több amerikai állam felett is.

A FlightAware rögzítette meglepetés <br>(fotó: flightaware.com)

A Boeing persze a tagadhatatlan PR-érték mellett a tesztelési sorozat egyik záróelemeként küldte el a teherszállító gépet 17 órás útjára. A cég várakozásai szerint az FAA a következő néhány hétben kielemzi a kapott adatokat és megadja a repülőgép típusengedélyét, így megkezdődhetnek a 747-8F cargogépek kereskedelmi repülései is. A prototípussal eddig több mint 1200 repülést hajtottak végre, s a tapasztalatok, a nyert adatok alapján több kisebb átalakítás is történt a repülőgépen. A Boeing szerint a nagyobb teljesítmény mellett is sikerült megőrizni a 747-400-asok vezetési karakterisztikáját, így nem lesz szükség szimulátoros átképzésre, csupán egy három napos földi tanfolyamra, ahol a gép új rendszereit oktatják majd a pilótáknak.

A 747 teherszállító változata (fotó: boeing.com)

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.