Rendszámos robogók Szlovákiában

MTI   ·   2012.06.04. 13:43

Eltűnhetnek a szlovák utakról jövőre a rendszám nélküli kisrobogók a közúti közlekedésről szóló törvény egyik módosítása miatt – írta a pozsonyi Új Szó.

A segédpedálokkal felszerelt kisrobogók – amelyek még évtizedekkel a rendszerváltás után is a posztszocialista országok közútjainak jellegzetes résztvevői – azért kerülhetnek ki a forgalomból, mivel 2013 januárjától már ezeket a járműveket is rendszámtáblával és karosszériaszámmal kell ellátni, aminek költsége viszont meghaladja a „Babetták” értékét is.

Míg az ilyen típusú mopedek piaci ára 100 és 200 euró között mozog, addig az új szabványhoz való igazítás költségei elérhetik a 300 eurót is. „Az alvázszám megfelelő feltüntetése körülbelül 120 euróba kerül, két műszaki ellenőrzésre is el kell vinni a robogót, ami együtt további 100 eurót jelent. 25 euró a rendszámtábla kiadása, s mivel a törvény azt is előírja, hogy ez a rendszámtábla a mopedeken meg legyen világítva, további 50 eurót kell félretenni erre a kisebb műszaki beavatkozásra” – írja a pozsonyi lap.

A kisrobogók tulajdonosai aláírásgyűjtésbe kezdtek a jogszabály módosítása miatt. Amikor Csehországban – a helyi KRESZ módosítása miatt – korábban hasonló problémával találkoztak a robogók tulajdonosai, sikerült kivételt kapniuk. A szlovák közlekedési tárca mérlegeli a felvetéseket

Kapcsolódó hírek