Rendszerhiba!

MTI/iho   ·   2018.04.03. 20:20

A légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer hibája miatt az Európán belüli keddi repülőjáratok felénél jelentős késésekre lehet számítani  közölte a brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) kedden. A tájékoztatás szerint a rendszer hibája az érintett mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent. A közlemény szerint hasonló technikai hiba korábban nem fordult elő, a hibát azonosították, elhárítása a kedd késő esti órákra várható. Ez idő alatt egy teljes mértékben biztonságos működésű tartalékprogrammal oldják meg a járatok szervezetését.

Több európai repülőtér egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam  késésekről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták. A korlátozás jelenleg óránként hét járat indítását teszi lehetővé Budapesten (BUD), az érkező járatoknál is komoly késésekre kell számítani.

Az Eurocontrolt 1963-ban alapították, feladatai között szerepel az európai légi forgalom egyenletessé tétele, valamint a légitársaságoktól beszedni a navigációs szolgáltatások díját, majd azokat elosztani a tagállamok között teljesítménytől függően.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek