Reptéri tolvajok Párizsban

iho/repülés   ·   2012.11.28. 14:12

A nyomozók szerint a gyanúsítottak, 11 csomagszállító és két karbantartó a „gazdag úti célokra”, például Dubajba, New Yorkba, Washingtonba vagy Johannesburgba utazók vagy onnan érkezők csomagjai közül válogatott. A 22 és 50 év közötti alkalmazottak több hónapon át fosztogatták a bőröndöket Európa második (a világ hetedik) legnagyobb repülőterén: készpénzt, ékszereket, mobiltelefonokat, számítógépeket és márkás ruhaneműket tulajdonítottak el.

Négy csomagszállítót hajnalban a munkahelyükön, a repülőtér biztonsági zónájában vettek őrizetbe, kilenc személyt pedig Párizsban és a főváros környéki otthonaikban tartóztattak le. Szerdán valamennyiüknél házkutatást is tartottak a lopott tárgyak egy részének megtalálása érdekében.

A nyomozás 2011 októberében kezdődött, miután a repülőtéren járőröző csendőrök az egyik csomagszállítással foglalkozó vállalkozás raktárában levágott lakatokat találtak a csomagkiadó szalagok mellett, a földön. A felszállópályák közelében található cég telefonjait ezt követően lehallgatták, s így merült fel a gyanú, hogy a feltételezett tolvajok szervezetten fosztogatják az utasok csomagjait.

Az utóbbi években több hasonló bandát lepleztek le a párizsi repülőtéren. Másfél évvel ezelőtt egy 20 tagú csoportot vettek őrizetbe, amely összesen 750 ezer euró értékben tulajdonított el értéktárgyakat a csomagokból. Négy évvel ezelőtt pedig 12 csomagszállítót vádoltak meg azzal, hogy 450 ezer euró értékben lopta meg az utasokat.

Kapcsolódó hírek