Repül az első kínai űrhajósnő – videó!

iho/repülés   ·   2012.06.16. 17:00
cim

A sikeres fellövés után Kínában a szuperhatalom űrprogramjának jelentős állomásaként értékelik a Sencsou–9 űrhajó indítását, a három főnyi személyzet egyik tagja ugyanis Liu Jang 33 éves, 1700 órás katonai pilóta. A hölgy épp az első női űrhajós, Tyereskova 1963. június 16-i startjának évfordulóján indul a világűrbe.

Az űrhajóstrió, középen az első kínai taikonauta-hölgy <br>(fotók: space.com)

A legfontosabb azonban nem ez lesz, hanem az a dokkolási manőver, amit a Sencsou-9 a már tavaly felbocsátott „Mennyei Palota”, vagyis Tienkung-1 űrlaboratóriummal kell, hogy végrehajtson. Gyakorlatilag a teljes jövendő kínai űrprogram sora múlik ennek sikerén, hiszen valamennyi nagyratörő pekingi elképzeléshez szükséges lesz a föld körül keringő kínai űrállomás, amelynek megalkotása fellövések, pályára állítások és dokkolások sorozatából áll.

A hordozórakéta a sivatagi űrrepülőtéren, útban a kilövőpad felé

Tavaly novemberben az embernélküli Sencsou-8-as már automata üzemmódban végrehajtotta ezt a kényes manővert, most következik a manuális, az űrpilóták által irányított összekapcsolódás. Pontosabban először most is automatikus lesz a megközelítés és a dokkolás, majd miután az űrhajósok már több napon keresztül éltek és dolgoztak a modulban, azután kerülhet sor a kézi összekapcsolódás próbájára.

A tavalyi sikeres embernélküli randevú fantáziaképe

Kínának ez lesz a negyedik emberes űrkísérlete, és a Góbi-sivatagban fekvő űrrepülőtérről először indítanak a nagy hőség ellenére nyári időszakban űrhajót. A repülés pontos időtartamát nem jelölték meg, csak annyit lehet tudni, hogy tíz napnál is tovább tarthat.

A Mennyei Palota belülről

A Mennyei Palota, ahová az űrhajósok tartanak, a jövendő űrállomás egyik részegységének prototípusa, 10,4 méter hosszú és 3,35 méter átmérőjű, tehát elég kényelmes teret alkot a lakóinak. Jelen pillanatban 343 kiométer magas pályán kering. A kínaiak 2020-ra tervezik a jónéhány modulból álló űrállomás kialakítását.

Kapcsolódó hírek