Repülőgép születik

iho   ·   2014.04.27. 16:15
Florida_cim

Az elmúlt években már jónéhány érdekes repülőgép-építési „time-lapse” tűnt fel a videómegosztókon, olyan alkotások, amelyek néhány percbe sűrítik egy utasszállító összeszerelését. Most megint feltűnt egy, de ez talán a szokásosnál is látványosabbra sikerült. Talán azért is, mert a gép is látványosabb a szokásosnál.

A Boeing manapság havi negyvenkét példányt készít a 737-esből Rentonban (amint a mozi elején is látható, a törzsek máshonnan, Kansasból, Wichitából érkeznek szerkezetkészen), de azért egy ilyen különleges példány mindenképp kiemelkedik a sorból.

A felvételeken jól látszik az összeszerelés új stílusa, amolyan repülőgépre méretezett futószalag-rendszer, vagyis miután a gép megkapja a szárnyait a csarnok végén, fokozatosan halad előre egy pályán egészen a csarnok kapujáig, ahol kigördülhet a kész, de még festetlen madár.

Amint szintén látható, a festés sem épp egyszerű feladat, pláne, ha olyan díszes külsőt kap az utasszállító, mint a Southwest „Florida”.

És hogy a „time-lapse” műfaj egy másik aviatikai alváltozatát is bemutassuk, amit a kamerások az elmúlt években tökélyre vittek: íme egy „járat születik” jellegű időzsugorításos felvétel arról, hogyan pezseg az élet egy állóhelyen a begurulástól a kitolásig, olyan egy-másfél óra alatt – két percben:

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek