Rezgésmérő a nagysebességű vasúthoz

iho   ·   2014.03.01. 18:25
hs2cim

A szakemberek szerint a rezgésmérés nemcsak azért fontos, mert az emberek a rezgést nem szeretik, vagy megijednek tőle. Hanem azért is, mert megzavarják az érzékeny berendezéseket a közelben. Így hatással van azokra is, akik a vonal mentén élnek. A nagy sebességű vasutak egyszerre nőnek a városokkal, így nem mellőzhetjük ezeket a hatásokat.

(Forrás: wikipedia.com)

Az új számítógépes programot már kipróbálták több belga nagy sebességű vonalon, és a HS1-en, a 108 kilométer hosszú brit pályán is. Bármilyen meglepő is, a kutatók talaj- és geológiai adatokból dolgoztak, hogy független és precíz előrejelzéseket tudjanak készíteni.

(Forrás: wikipedia.com)

A kutatás brit vezetője azt mondja, a nagy kihívás az volt, hogy a rezgésvizsgálat nagyon lassú folyamat, sok számítást igényel, és korábban ezek heteket vettek igénybe. Ma már a végeredmény azonnali. Bár ezek a rezgések túl kicsik ahhoz, hogy kárt tegyenek az épületekben, de megzavarhatják a munkát, és az érzékeny kórházi gépeket.

(Forrás: wikipedia.com)

Bár a költségek nem titkosak, a kutatás vezetője egyelőre nem tudott nyilatkozni arról, mennyibe került az új program kifejlesztése: nem vagyok a számok embere – tette hozzá mosolyogva.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek