Robbanás az A321-esen: az okok továbbra sem világosak

iho   ·   2016.02.03. 20:15
cim

Bombára gyanakodik a Daallo Airlines szerb pilótája a robbanás és a sikeres kényszerleszállás után, de a szakértők egyelőre nem biztosak ebben, a vizsgálatok eredményére még várni kell.

Az most már viszont biztos, hogy egy utas valóban kizuhant a robbanás által ütött lyukon, ez akkor derült ki, amikor a légitársaság képviselői a földet érés után ellenőrizték az utaslistát. Az illető összeégett holttestét  Mogadishutól északkeletre 30 kilométerre, Balad városa közelében találták meg. A holttestet Mogadishuba szállították, közölte az Aviation Herald repülésbiztonsági portállal a szomáliai repülésbiztonsági kivizsgáló hatóság.

Vladimir Vodopivec, a gép 64 éves szerb kapitánya egy belgrádi lapnak nyilatkozott az ügyről, de ő sem tudott biztosat mondani, csak annyit, hogy robbanást hallott, és a gép elvesztette a kabinnyomást, azonban sikerült visszatérnie Mogadishuba.

Az amerikai NTSB egyik egykori szakértője az AP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, ilyen típusú robbanást vagy bomba okozhatott, vagy a repülőgép borításának kirobbanása valamiféle hiba vagy kifáradás miatt. Ugyanakkor számára a bomba tűnik valószínűbbnek, mert a szétnyílt borítólemezek mögött a fényképen fekete koromnyomok láthatók, amelyek nem keletkeznének a borítás fáradtságos törése miatt. A hírügynökség arra emlékeztet, Szomáliában már számos véres merényletet okozott egy iszlám szélsőséges csoport, az al-Shabab, ugyanakkor eddig még nem jelentkezett senki és semmilyen szervezet azzal, hogy vállalja a felelősséget a robbantásért.

A Flightglobal a korábban felvetett esetleges okkal is foglalkozik, mégpedig hogy a gépen lévő oxigéntartályok egyike robbant volna fel. A szakportál nem is a tartályokról, hanem az oxigénfejlesztő berendezésről beszél, amely nagy hőmérséklettel járó kémiai reakciókkal generálja az oxigént, ugyanakkor rámutat arra, ezek a berendezések a fejfölötti panelekben vannak elhelyezve, jóval magasabban, mint a robbanás által érintett kabinrészek.

Ugyanakkor a Flightglobal azt is megírja, a Turkish Airlines február elsején és másodikán valamilyen okból nem repülte az Isztambul–Dzsibuti járatának következő szakaszát Mogadishuba, ezt a légitársaság üzemeltetési okokkal, illetve rossz időjárással magyarázta, és nem kommentálta azt a feltételezést, hogy biztonsági megfontolásokból mondta le a mogadishui járatait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek