Robbanás Tiencsinben, nagy logisztikai veszteségek

iho   ·   2015.08.18. 18:45
cim

A Tiencsinben történt hatalmas robbanás súlyos és messze kiható zavarokat okozott a nagyváros logisztikai rendszerében is, adja hírül az Air Cargo World.

A detonáció károkat okozott a repülőtéren, egy leszakadt hangárajtó az Eastern General Aviation három helikopterét tette tönkre, De sokkal nagyobbak a veszteségek és a keletkezett károk a kikötőben. Az óriási logisztikai központ mintegy kilencven alkalmazottja hiányzik, akik vagy halálos áldozatai, vagy sérültjei voltak a robbanásnak.

A konténereket gyufásdobozokként hajigálta a robbanás

Tiencsin a világ tizedik legnagyobb kikötője, a Pekingbe irányuló illetve onnan induló teheráru-forgalom legfontosabb tengeri átrakóhelye, és a második legnagyobb autóexport-, illetve -import-kikötő Kínában. A kelet-ázsiai autókereskedelem illetve alkatrészforgalom az itt bekövetkezett károk miatt részlegesen megbénult.

Megközelítőleg 2700 azoknak az új járműveknek a száma, amelyek a kikötő területén átadásra várva károkat szenvedtek vagy teljesen megsemmisültek. Különösen a Volkswagent érinti súlyosan a katasztrófa, a Toyota pedig egy időre leállította két, a kikötő közelében lévő üzemét; a cég ötven alkalmazottja sérült meg a robbanáskor. A BMW a kikötői műveleteit Sanghajba irányította át.

Új autók ezrei égtek ki a kikötőben

A tavaly 445,7 millió tonna forgalmat bonyolító kikötőben súlyos károkat okozott a felhalmozott más árukban és konténerekben a detonáció. A kikötőben nagy mennyiségben került hajóra acéláru, nyersolaj, a forgalom egy része konténerekben zajlik, ezek a fémdobozok gyufaskatulyákként repkedtek a levegőben a detonáció pillanataiban.

Sokféle ipari részegység nagy mennyiségben semmisült meg, és ez lehet, hogy egészen odáig hat ki például az elektronikus cikkek iparára, hogy a téli ünnepek előtti amerikai leárazási hullám (Black Friday) is megérzi, mert az alkatrészek megsemmisülése miatt késni fog a késztermékek leszállítása.

A világ tizedik legnagyobb kikötője hatalmas károkat szenvedett

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek