Románia nem vár tovább, tengeralattjárókat vásárol

iho.hu   ·   2023.04.17. 18:00
romten

Huszonnyolc éve nincs működőképes tengeralattjárója az ország haditengerészetének. A beszerzés jelentősen növelné a NATO-tengeralattjárók számát a Fekete-tengeren.

MInt ismert, a legtöbb NATO-tagállam Oroszország ukrajnai katonai agressziójára tekintettel elkötelezte magát a védelmi kiadások növelése mellett – Románia haditengerészetének modernizálására törekszik. A tervezett elemek között szerepel három új tengeralattjáró beszerzése is. Románia Nemzetvédelmi Minisztériuma (Ministerul Apararii Nationale, MApN) ugyanis jóváhagyási indítványt nyújtott be a parlamenthez a tengeralattjárók beszerzésére. Emellett a védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta azt is, hogy új aknarakó-szedő hajókat szeretne vásárolni, és modernizálni kívánja a Román Haditengerészet által használt fregattokat.

Bár a folyamodványban nincs számszerűsítve az, hogy a MApN hány tengeralattjárót kíván vásárolni, katonai szakértők szerint Romániának legalább három tengeralattjárót kell beszereznie, tekintettel arra a sajnálatos körülményre, hogy az országnak már nincsenek működő tengeralattjárói. Románia a második világháború óta tartott rendszerben tengeralattjárókat, de flotta utolsó egysége, a szovjet gyártmányú, Kilo-osztályú Delfinul támadó tengeralattjáró 1995 óta inaktív. 

A beszerzésről szóló, a parlamenthez intézett kérvény egy, a Románia és Franciaország között 2022 júliusában aláírt szándéknyilatkozat nyomán született. A dokumentumban Románia határozott érdeklődését fejezte ki két francia, Scorpene osztályú tengeralattjáró beszerzése iránt; a beszerzés értékét akkor 549 millió dollárra becsülték. A román haditengerészet modernizálása párhuzamosan zajlik a NATO és az Európai  nió védelmi mechanizmus képességeinek „életre keltésével”. Románia tengeralattjáró beszerzése jelentősen növelné a NATO-tengeralattjárók számát a Fekete-tengeren, növelve a szövetség Oroszország térségbeli műveleteivel összefüggő hírszerzési, információgyűjtési képességeit. A térségben egy román tengeralattjárót is kulcsfontosságúnak tekintenek Oroszország és Törökország monopóliumának megtörésében.

A hagyományos meghajtású, Scorpene osztályú tengeralattjárókat a francia Naval Group a spanyol Navantia gyártja. India, Brazília, Chile, Malajzia és Marokkó üzemelteti ezt a típusú tengeralattjáró-osztályt – képünkön is egy Brazíliának épített Scorpene látható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek