Romániában betiltják az autóstopot

iho   ·   2013.12.20. 08:40

A bukaresti kormány a taxisok és személyszállítók érdekeit szem előtt tartva minősítené illegálissá az országban autóstopot, olvasható a Híradó weboldalán.

Romániában, más európai országoktól eltérően, az autóstopostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyéb esetekben a fizetség az egészségügyi hálapénzhez hasonló módon cserél gazdát  az utazás végén a stopos belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amit a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

Feltehetően a menetrendszerinti buszjáratokat üzemeltető személyszállító cégek kérték a román közlekedési tárcától, hogy szabadítsa meg őket a konkurenciától. Az autóstop betiltásáról szóló tervezet indoklása mindenesetre arra hivatkozik, hogy a stoposokat felvevő sofőrök nem adóznak a bevétel után.

A feketézésnek a taxis törvény módosításával próbálnak gátat vetni. A tervezet 70 ezertől 330 ezer forintig terjedő bírságot helyez kilátásba azoknak a személyszállítási engedéllyel nem rendelkező járművezetőknek, akik autóstopost vesznek fel.

A hírről beszámoló román média azzal riogatta az országút szélén várakozó stoposokat, hogy ezentúl a rendőrautók veszik majd fel őket. Valójában a sofőrök kockáztatják a bírságot, csak az a kérdés, milyen hatékonysággal tudják majd lebuktatni őket a rendőrség autóstoposoknak beöltözött fedett nyomozói.

Az iho.hu ehhez annyit tesz hozzá, hogy az ilyen pénzes autóstop jelentős részben azért terjedt el Romániában, mert erre kényszerültek az emberek a ritkán járó, zsúfolt, nmem túl kultúrált helyközi tömegközlekedés helyett.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek