Rosszullét a villamoson – hőségtanácsok a mentőktől

iho/vasút   ·   2012.06.21. 12:12

Rosszul lett egy villamos utasa a Margit-híd budai hídfőjénél, ezrt egy ideig a 4-es és 6-os jelzésű villamosok helyett autóbuszok közlekedtek a Széll Kálmán tér M végállomás és Nyugati pályaudvar megállóhely között.

A BKV fődiszpécsere negyed egy után közölte az iho.hu-val, hogy a forgalom a szakaszon ismét megindult.

A fülledt melegben fokozódhatnak a kockázati csoportba tartozók panaszai - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A szolgálat országszerte 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben, ami csaknem 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti. Győrfi Pál elmondta: a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén fülledtté válik a levegő. Emiatt az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.

A mentők azt tanácsolják, hogy azok, akik nehezen viselik a kánikulát, a fülledt meleget, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék a napot, ezzel együtt megfelelő mennyiségű folyadék – ásványvíz vagy tea – fogyasztásával és gyakori zuhanyozással előzzék meg az esetleges rosszullétet.

Emellett a déli órákban rendkívül erős UV-sugárzás várható, ezért azt javasolják, hogy a szabadban tartózkodók a bőrüket és a fejüket is védjék a káros sugárzástól. A fej felmelegedése esetén fennáll a napszúrás veszélye. Rosszullét esetén a legjobb elsősegélyt a fektetés jelenti, hiszen a vérkeringés így általában hamar rendeződik.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Csütörtökön ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, és extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd. A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére.

Kapcsolódó hírek