S. K. – 72.

iho   ·   2019.10.13. 02:55

(x)

Az írónak van mire és érdemes is emlékeznie - akár azokra az időkre, amikor még ismeretlen tanáremberként a fióknak, vagyis inkább kukának írta műveit, és azokra az évekre is, amikor jogdíjaiból már megadhatott családjának mindent, amire szüksége volt.

A kukából a csúcsra

Stephen King első nagysikerű regényét, amely bombaként robbant be az amerikai könyvpiacra, felesége halászta elő a szemetesből, miután férje kidobta a kukába, mert nem tartotta elég jónak a kéziratot. Felesége azonban nem hagyta férjét búslakodni, biztatta, hogy fejezze be a regényt.

Így született meg az első, Carrie című regénye az írónak. Hivatalos megjelenése után három évvel meg is filmesítették a művet, a híres thriller rendező, Brian De Palma rendezésével.

Ismeretlenből ismert

Az 1970-80-as években már annyira ismert volt King neve Amerikában, és fogytak a könyvei, hogy King kíváncsiságból írói álnevet kezdett használni, és több regényét Richard Bachman néven jelentette meg. Miért?

Mert tudni akarta, hogy az olvasóközönség vajon ugyanúgy vevő lesz egy ismeretlen szerző tollából az izgalmas történetekre, vagy már csak azért áll ő az eladási listák élén, mert szerzői neve hívószó mindenki számára.

Rendező és forgatókönyvíró

Mivel regényei kapcsán ő is belekóstolt a filmes világba, az 1970-es évek végén maga is megpróbálkozott rendezőként és forgatókönyvíróként munkálkodni, de az 1977-ben bemutatott Maximális túlhajtás című filmje megbukott a mozikban. Érdekes, hogy ebben az évben jelent meg nálunk az első King-regény, A ragyogás.

Rockbanda

A filmes bukás ellenére művészi kreativitása utat tört magának. Író barátaival az 1990-es években zenekart alapított, amelyben ritmusgitározott és énekelt. Ebben az időben jelent meg talán az egyik legismertebb műve, a Halálsoron, amely nem csak a bestseller listák csúcsán állt hetekig, hanem filmadaptációja is remekre sikerült.

Továbbra is a csúcson

A születésnap ellenére Stephen King nem pihen, művei gőzerővel készülnek most is, annak ellenére, hogy a 2000-es évek elején egy súlyos baleset után több helyen azt nyilatkozta, hogy több időt fog szánni a pihenésre, és nem jelenteti meg minden elkészült művét. Azonban hivatalos honlapján 2019 utolsó negyedére három új regény van bejelentve, és már a 2020-as tervek is formálódni látszanak.

Az olvasók körében

Az irodalomkritika sokszor fanyalgó hangja ellenére, King könyvei a népszerűségi listák csúcsán állnak. Így valószínűleg a rajongók körében továbbra is töretlen lesz sikere, annak ellenére, hogy a szakma első nagy sikerű regénye után elkönyvelte a horror műfaj szerzőjének.

Nézzen körül a Mai-Könyv.hu szórakoztató irodalom kínálatában, és találja meg az Önnek leginkább szimpatikus olvasnivalót az őszi napokra!

Kapcsolódó hírek