Sármellék: az eszközök a briteké, a terület az önkormányzatoké

iho   ·   2014.07.10. 19:15

Megoldódni látszik a sármelléki reptér jövője, adja hírül a Napi.hu.. A Dunántúl, s ezen belül Hévíz közlekedése szempontjából kiemelkedően fontos légikikötőt négy éve próbálja meg eladni a felszámoló Vectigalis Zrt., de eddig nem járt sikerrel. Ahogy korábban a portál megírta, az új pályázatra egy brit és egy magyar cég jelentkezett. Az előbbi nevében Linusz Imre tett ajánlatot, míg az utóbbi cég, a SGH Aviation Kft. Széles Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. Az első fordulóban Szélesék 600 milliót, míg Linusz 700 milliós ajánlatot tett.

A csütörtöki ártárgyaláson Széles Gábor nem kívánt árat emelni, míg a másik pályázó 800 millióra srófolta az eredetileg megajánlott összeget – tudta meg a Napi.hu. Ezzel a felszámolási eljárás befejezettnek tekinthető – feltéve, ha a nyertes 30 napon belül szerződik a felszámolócéggel, majd ezt követően hatvan napon belül kiegyenlíti a vételárat. A nyertes fejlesztési elképzeléseiről egyelőre nincs információ.

A sármelléki reptér eszközei ennek megfelelően október végére kerülhetnek a brit befektető tulajdonába. A repülőtér területe nem képezte tárgyát az adásvételnek, ez ugyanis a sármelléki és zalavári önkormányzat tulajdonában van.

A felszámolás során két cég, a FB Aviation Kft.-hez és a Cape Clear Aviation Kft.-hez tartozó vagyonelemeket – többek közt a terminál épületét, a rendőrségi épületet, az üzemanyag-állomást, a cargo raktárt és a műszaki berendezéseket – adták el úgy, hogy a felépítmények bérleti joga 2014. december 31-ig az önkormányzatoké.

A Cape Clear Aviation Kft. 2009-ben került felszámolás alá, az FB Airport Kft. pedig 2011-ben. Sikeres felszámolás esetén az állami költségvetés a Magyar Követeléskezelő Zrt.-n (MKK) keresztül jut pénzhez. (Korábban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtott egymilliárd forintos hitelt a sármelléki repteret üzemeltető cégnek. Ezt a követelést érvényesítheti az MKK.)

A korszerű regionális repteret jelenleg a hévízi önkormányzat cége, a Hévíz-Balaton Airport Kft. működteti. Az utasforgalom 2007-ben és 2008-ban érte el eddigi maximumát. Az akkori 110 ezer utas helyett idén várhatóan 35 ezer turistát fogadnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek