Sikeres volt a hajózási szezon a Balatonon

MTI/iho   ·   2016.10.04. 14:36

A háromszáz dolgozót foglalkoztató Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) keddi siófoki szezonzáró sajtótájékoztatóján Kollár József, a társaság vezérigazgatója elmondta, a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő cégnél két évtizedes lemaradást kell behozni, a modernizálás a tavaly elfogadott stratégia alapján zajlik. A javuló eredmények az osztalékfizetés mellett öt százalékos bérfejlesztésre is lehetőséget teremtettek.

Veigl Gábor gazdasági és stratégiai igazgató elmondta: tavaly 2,4 milliárd forint volt az árbevétel, az adózás előtti eredmény pedig 116 millió forint. Hozzátette, az idei terv 117,2 millió forint nyereség elérése, amit a társaság hozni fog. A fejlesztési igényekre tekintettel lévő tulajdonos önkormányzatoknak két éve ötven-, tavaly harmincmillió forintos osztalékot fizetett a Bahart. A cégvezető beszámolója szerint négy fő fejlesztési területet határozott meg a stratégia, amelyek megvalósítása mintegy tizenötmilliárd forint forrást igényel. Az első a közforgalmi kikötők, a második a hajóflotta megújítása, a harmadik a Fonyód-Badacsony kompjárat megvalósítása, a negyedik pedig a következő évtizedek fejlesztéseinek alapjául szolgáló, kőberakóval ellátott ipari kikötő létesítése. A Bahart ötven százalékos támogatást nyert egy háromszázmillió forintos iszapkotró berendezés beszerzéséhez, ami azért is szükséges, mert az önkormányzatok egyre inkább igénylik a strandok kotrását.

Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató elmondta, az idén a balatoni kompközlekedésben egy tizennégyéves rekord dőlt meg azzal, hogy egymilliónál is több utast, és háromszázhetvenezer járművet szállítottak a járatok Szántód és Tihany között szeptember huszonötödikéig. Ez az elmúlt év hasonló időszakához képest százhúszezerrel több utas, negyvennégyezerrel több jármű és nyolcezerrel több kerékpár. A személyhajókon az utasok száma meghaladta a hétszázhúszezret, ami hatvankilencezres emelkedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az igazgató szerint a siker több tényező együttes eredménye: kedvező volt az időjárás, több turista érkezett az idén az üdülőrégióba, megújult és ügyfélbarátabb lett a társaság több szolgáltatása, köztük a menetrendje, valamint több új programhajót indítottak. Beszélt arról is, hogy tavasszal megnyílt a társaság által üzemeltetett tizenegyedik vitorláskikötő Alsóörsön. A cég bérelhető vitorláshelyeinek kihasználtsága 93,6 százalékos. A Bahart balatonszemesi és balatonboglári kempingjeiben, főként a csapadékos hétvégék miatt, hat-nyolc százalékkal csökkent a vendégek és a vendégéjszakák száma is.

Veigl Gábor elmondta, hogy az idén a cég beruházási kerete a korábbi éveknél magasabb, nyolcszázmillió forint volt. A várható beruházásokról beszámolva közölte, a tervek szerint bővítik a fonyódi kikötőt, felújítják a Kossuth kompot, megvalósítják az alsóörsi kikötő második ütemét.

Az eseményen elhangzott, bár a menetrend szerinti hajózás október huszonharmadikán véget ér, a társaság a hajóindításaival még több Balaton parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik az ősszel, és további bevételeket remél a rendezvényhajózásból, valamint hajóbérlésből is. A komp egész évben közlekedik, amikor nincs befagyva a Balaton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek