Sima űrhajóérkezés Kazahsztánban

MTI   ·   2012.09.17. 08:08
Sikeresen visszatért a Földre hétfő hajnalban, helyi idő szerint 6 óra 53 perckor a Szojuz űrhajó leszállóegysége két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén.
A leszállóegység az észak-kazahsztáni sztyeppén, Arkalik várostól mintegy 85 kilométerre északkeletre landolt, miután 3,5 órával korábban a Szojuz űrhajóval együtt levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A leszállóegység landolás előtt 28 perccel, 140 kilométeres magasságban vált le a Szojuz űrhajóról, amelynek darabjai elégtek a légkörben, és Törökország felett hatolt be a Föld légkörébe.

A leszállóegység három űrhajóssal, az orosz Gennagyij Padalkával és Szergej Rjevinnel, valamint az amerikai Joseph Acabával tért vissza a Földre.

Az asztronauták 125 napot töltöttek az űrben. Zsúfolt volt a programjuk az űrállomáson: kirakodták két orosz és egy japán teherűrhajó rakományát az ISS-re, fogadták az űrállomáson az első kereskedelmi teherűrhajót, a Dragont, több tucat kísérletet hajtottak végre, illetve Gennagyij Padalka űrsétát is tett.

Kapcsolódó hírek