Sólyom: mikor kap engedélyt, mibe kerül az indulás?

iho   ·   2013.09.12. 10:52

„Magyarországon úgy lehet valaki milliomos egy légitársaság üzemeltetéséből, ha előtte milliárdos volt” – kezdte a Sólyom légitársaság indulásával összefüggő, engedélyeztetésekre vonatkoztató tájékoztatását a Makadám Klubban a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

Győri Gyula véleménye szerint, amit a Világgazdaság tudósítása idéz, ma Magyarországnak valóban szüksége lehet egy vagy akár két légitársaságra is, de nem szabad elfelejteni azt, hogy egy ilyen társaság beindítását nagyon bonyolult és alapos engedélyeztetés előzi meg, és hogy van már a piacon egy speciális szegmensben aktív, jól működő társaság, a Wizz Air.

Magasak a költségek is. Egy Malév nagyságú flottával rendelkező társaság felállítása és működtetése 50-80 milliárd forintot igényel, ha nem is az induláskor, de záros határidőn belül. Ennél nagyobb repülőpark működtetése természetesen sokkal több pénzbe kerül.

Az előkészületek alapján a Sólyom esetében még nem látható, hogy mikor adható a társaságnak működési engedély, és az sem, mikor kezdheti meg működését a társaság. A Sólyom tulajdonosára vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta Győri Gyula, hogy „az pillanatnyilag nincs teljesen összhangban a kommunikációval”.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek