Somogyszob–Barcs: 125 évem elszelelt...

Kemenczei Róbert   ·   2015.09.29. 18:45
00kicsi

Százhuszonöt évvel ezelőtt, 1890 szeptemberében adták át a Nagyatádot is érintő Somogyszob–Barcs közötti helyiérdekű vasutat. A jeles évforduló alkalmából Nagyatádon, a városi múzeumban szeptember 23-án időszakos vasúttörténeti és vasútmodellkiállítás nyílt a kaposvári Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesületnek, a Vándor Vasúttörténeti Kiállítás „Megy a Gőzös” gyűjteményének és másoknak is köszönhetően, amely október 23-áig lesz látogatható.

A Dél-Dunántúl valamikori vasúthálózata<br>A képre kattintva galéria nyílik<b>(a képek forrása: Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesület)

„Ó, az a hol volt vicinális...” – Bertók László Kossuth-díjas költő, Nagyatád díszpolgára valaha Nagyatádon írt versének sora adta a címét az emlékkiállításnak. Az érdekes, különleges, értékes tárgyak, dokumentumok, relikviák között látható például a vasútvonalat építő társaság eredeti részvényéből, van nyolcvan éves menetrend, de vannak korabeli képeslapok, régi lámpák, lyukasztók, egyenruhák, vasúti táblák, resti berendezési tárgyak, modellek.

A kiállítás megnyitójára érkezetteket fúvószene fogadta

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Ormai István, Nagyatád polgármestere, akinek első kérdése ez volt:  „mindenkinek van jegye?” Volt, mert a megnyitó előtt mindenki kapott egy, a régi kéregjegyek mintájára készült emlékjegyet. A képzeletbeli vonat ezután elindult Barcsra képzeletbeli utasaival. Ezt követően Majdán János, a Pécsi Tudományegyetem közlekedéstörténésze tartott előadást a Somogy megyei vasútvonalakról és a Somogyszob–Barcs HÉV múltjáról illetve annak jelenéről is.

Mindenkinek volt érvényes jegye

Szeptember 26-án az egykori Nagyatád-Bodvica vasúti megállóhelytől a Rinya-hídig tartó, használaton kívüli, megmaradt pályaszakaszon egy közös séta is volt a vasútbarátokkal, egykori utasokkal, akik ezen a vonalon utaztak, egykori vasutasokkal, akik ezen a vonalon szolgáltak és lelkes emlékezőkkel. A vonal egyik érdekessége és szimbóluma a Rinya-patak fölött átívelő híd elég rossz állapotban volt, ennek a felújítása is elkezdődött hivatalosan ezen a napon. A már említett Nagyatád-Bodvica megállóhelytől a Rinya-hídig tartó pályaszakaszt pedig az elmúlt években a természet egyre jobban visszafoglalta, a növényzet egyre inkább eltakarta a vasúti pályát, de ezt közmunkában kitakarították.

Ormai István, Nagyatád polgármestere meneszt

A megkezdett programoknak még nincs vége, azokat továbbiak követik. Október 17-én a vasútvonalra emlékezőkkel közösen megkoszorúzzák a három évvel ezelőtt felújított 375 1522 pályaszámú gőzmozdonyt Somogyszobon és a Nagyatádon kiállított AB motorkocsit is, a városi múzeumban pedig vasútnapot tartanak.

Egy kiállítás képei

A kezdeményezést a vasútvonalnak emléket állító Somogyszob–Barcs HÉV nevű Facebook-csoportot szerkesztő Tóth Bálint és Kemenczei Róbert indította el, és a programok szervezéséből is kivették a részüket, de az önkormányzat és a Nagyatádi Városi Múzeum is nagyon sokat segített a rendezvények megvalósulásában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek