Spielwarenmesse 2015: vasútmodellezés méretlenül

Joó Ferenc   ·   2015.02.13. 16:15
00kicsi

Őszintén bevallom: régebben csak az 1:87 modellezés érdekelt, most már az is csak érintőlegesen, amióta a vonatokkal a kertbe költöztem. A most következő beszámoló célja ezért nem a TT-s vagy N-es újdonságok maradéktalan feldolgozása, hanem csak egy kis fotós kalandozás az egyéb nyomtávok világában!

És a lényeg ezúttal több esetben is a nyomtávon van! Ugyanis nem egy gyártótól láthattunk olyan modelleket, amelyek nem teljesen illenek bele az általánosan elfogadott Z, N, TT, H0e vagy H0m világképbe. Nem, nem a Busch H0f méretű „Feldbahn” kisvasútjára gondolunk, hanem például az N-es pályán futó méteres nyomtávú modellekre vagy ezek H0-ás pályán közlekedő testvéreire!

Szépen fejleszti 0-ás méretű (1:45 méretarányú) európai járműparkját az amerikai MTH. Többféle gőzmozdonnyal, Taurusszal, Traxx-szal, Krokodillal találkozhatunk palettájukon, amelyen személykocsik, tehervagonok is találhatók. A cég fő területe azonban továbbra is az amerikai vasútmodellek gyártása (1-es méretben is)<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: a szerző)

Az persze lehetséges, hogy a H0-ás (vagy éppen N-es) modellezők egy része annyira bele van szerelmesedve a nagyvasút mellett a kisvasútba, hogy akár ugyanazon a pályán is hajlandó elközlekedtetni az RhB-s szerelvényeit, mint az SBB-seket. Vagy az is lehetséges, hogy egy modellező csak a földre lerakható pályával rendelkezik, ahol igazán mindegy, hogy nagyvasúti vagy kisvasúti járművek futnak, ha a nyomtáv stimmel. Sőt, lehetnek olyan modellezők is, akinek az 1:87-es H0m még kicsi, de az 1:60 méretarányú modellek már megfelelnek, de nagyobb hely nem áll rendelkezésére, ezért az egész terepasztalát ennek megfelelően alakítja ki.

Száz szónak is egy a vége: a vasútmodellek piaca is már annyira sokrétű lett, hogy nem árt egy kis gondolatébresztő áttekintés a mindenféle termékekről, mértarányokról! Az 1:220,  1:160, 1:120, 1:87 (és mindezek keskenynyomtávú változatai) mellett tehát érdemes számolni az 1:110 és az 1:60 méretarányú kisvasúti modellekkel is! Idei utolsó nürnbergi tudósításunk következik, már ami a vasútmodelleket illeti! A képekért – szokás szerint – a galériát előhívó első fotóra kell kattintani. Kellemes navigálást!

Az MBW Spur § GmbH modellei minőségükről híresek. Idén a DB V200-asok és néhány tehervagon jelentette a cég pavilonjának fénypontját

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek