Stresszkezelés gyorsan és könnyedén

iho   ·   2019.02.20. 16:09

A stressz egy válaszreakció, amit az agyunk ad arra, ha stresszforrást érzékel, vagy olyan hatás éri, amire azt a reakciót adja, hogy blokkolja a testünket, azaz nem tudunk mozogni és nem jönnek a gondolatok sem. Emellett számtalan egyéb tünetegyüttes jellemzi a stresszes embert, mint például:

  • szájszárazságot érez
  • az agy nem dolgozik
  • nem találja a szavakat
  • egyszerűen lefagy.

Hiába várjuk azt, hogy ez magától megszűnjön, mikor állunk a nagyérdemű előtt, egyszerűen ez az a dolog, ami nem fog. Ahhoz, hogy megszűnjön a stressz, amit a nyilvános, közönség előtti előadás okoz, nekünk kell tenni, senki más nem fogja helyettünk elintézni. Éppen ezért bemutatunk pár tippet, amik segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy meggyőzzük az agyunkat, hogy a negatív stresszt alakítsa át pozitívvá, ami pedig segít leküzdeni a lámpalázat és úgy érezhetjük, hogy szárnyalunk.

Íme néhány praktika

A mély lélegzet nem csak abban képes segíteni, hogy megnyugodjunk, de csökkenti a pulzusunkat is. A vér oxigénellátása javul, minek hatására kitisztul az agyunk és könnyedén megbirkózunk a félelmekkel, hamarabb és könnyebben jönnek a gondolatok. Ha minden előadás előtt alkalmazzuk az alábbi légzésgyakorlatot, az jó hatással lesz az egész beszédünkre. Azaz 7 másodpercen keresztül vegyünk mély lélegzetet, majd 7 másodpercig tartsuk benn. Végül 7 másodperc hosszan fújjuk ki. Ezt ismételjük néhányszor.

Mint ismeretes, ha izgulunk, a hangunk önkéntelenül is elvékonyodik és a magasba szökik a mondat végén. Hogy ezt elkerüljük, érdemes dörmögni. Igen, mint a medve. Mulatságos, de mindenképp hatásos dolog, ezen felül pedig a kedélyünkre is jó hatással van. A fülcimpa dörzsölés is feltölt energiával, ha előadás előtt finoman megdörzsöljük néhányszor, de ha mindezt közben tesszük az inkább mulattató, mintsem lazító.

A figyelmünket könnyedén elvonhatjuk a kellemetlen szituációnkról azzal, ha szorosra fűzzük a cipőnket, így mindenképp tudatában leszünk annak, hogy két lábbal állunk a földön. Így a fizikai diszkomfort elvonja a figyelmünket a stresszről.

A szájszárazság tünetére érdemes az előadás előtt egy kis vizet fogyasztani, de ne essünk túlzásba, mert akkor a mosdót fogjuk gyakran látogatni. Az egyik legközelebbi pont az agyi beszédközponthoz az a homlok. Az orrnyeregtől felfelé a homlokunkon, valamint a szemöldökünk felett húzzuk végig párszor az ujjunkat. Remek stresszűző masszázs. Ugyanígy a mozgás is eltereli a figyelmünket, ezért nem fog ártani, ha teszünk néhány kört a kezdés előtt.

Végül pedig egy apró, de kulcsfontosságú dolog, hogy ne felejtsünk el mosolyogni. Ezzel azt sugalljuk, hogy minden rendben, így el is hisszük, ha gyakran alkalmazzuk. Csempésszünk egy kis humort az előadásba, így mindenképp lesz okunk mosolyogni.

(x)

Kapcsolódó hírek