Sulsa, a nyomtatott papírrepülő

Szűcs József   ·   2011.08.24. 09:37
sulsacimk

Az angliai Southhampton egyetemének aerotechnikai karán kutató Andy Keane és Jim Scanlan által elgondolt Sulsa (Southhampton University Laser Sintered Aircraft) rövidítésnevű konstrukciója: világsiker.

A háromdimenziós, azaz térbeli tárgyakat is előállítani alkalmas printert már a kilencvenes években is használták a porkohászat, azaz a szinter-technológia különleges eszközeként. Lényege, hogy a printer anyag-fogadó részébe töltött műanyag, vagy fémpor legfelső, sík rétegére komputerrel rávetítik a kívánt tárgy síkbeli, 2D-s körvonalait, majd abból egy lézersugárral kivágják annak egy mindössze tizedmilliméterrel vastag lapját.

Aztán a printerrel a nyomtatást addig folytatják, míg a készítendő munkadarab magassága is eléri a kívántat. (Két centiméter vastag tárgyat például húsz lap alkot.) Végül a már tárggyá olvadt munkadarabot kiemelik,  a vele kitoluló hulladékot meg visszatöltik a gépbe. Eldobandó hulladék nem is keletkezik. Fémek, például titánpor ilyen alakítására azonban már nem elég a lézer hője, ahhoz elektronsugár szükséges.

A merész megoldást demonstráló bizonyítékként az egyetem hallgatói, Jerven van Schaik és Mario Ferrari egy másfél méteres szárnyú, a
3T RPD gyártógépén még előállítható robot-repülőt terveztek. A lehető legáramvonalasabb, jól kormányozható és a műanyagporból printelt robot repülésére bizonyára mindenki felfigyel.

A kis gépet öt nap alatt több darabból állították elő, majd szerelték össze. Törzse geodetikus, azaz keresztrácsos szerkezetű. A leválasztható orrészébe került a farában lévő légcsavart forgató, akkumulátor táplálta elektromotor. Kereket nem szereltek rá, hanem egy kétméteres ferde rámpáról csúszva indul, majd visszatérve, a magas fűben hason csúszva száll le, ekkor a légcsavarja vízszintesbe fordul.
A 600 méteres magasságig történő repítéseire  Paul Heckles neves robotvezető-pilótát kérték fel, aki az őszi angliai robotrepülő-versenyen is „repülni” fogja.

A tervezők-gyártók szerint ezután már a legkülönbözőbb feladatokhoz kialakítható  táv- vagy önirányítású robotok, szaknyelven UAV-ok gyors gyártása kezdődhet el - papírból és porból, nyomtatással.

Kapcsolódó hírek