Super Puma helikopterek a Mi-8/17-esek váltására

iho   ·   2018.12.14. 18:20
cim

A honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében bővül a légierő haditechnikai eszközparkja 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterrel. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM) írták alá, adta hírül a távirati iroda. A minisztérium részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők írták alá a dokumentumot.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta. A forgószárnyas képesség megújítása elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező. A hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.

(fotók: Airbus Helicopters)

A megújuló képességgel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, a haderőfejlesztés ezen ütemének végrehajtásával "ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek" - olvasható a HM közleményében.

Az Airbus közleményében azt írta: a magyar kormány által kiválasztott gépek a legmodernebb kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatók. Fejlett repüléstechnikai képességei, négyrotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere - amely akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi -, nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere a gépet képessé teszi a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra.

A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően.
A helikopterekkel együtt az Airbus átfogó képzési és szervizcsomagot is nyújt a magyar félnek a legmagasabb szintű üzemeltetés és rendelkezésre állás érdekében - tették hozzá. Mint írták, a H225M helikoptert a világ számos hadserege használja, eddig 88-at szállítottak belőle; Magyarország a kilencedik ország, amely a H225M mellett döntött. A típus a többfunkciós Super Puma család tagja, ezt a katonai változatot jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés. A 88 gép októberben lépte át a százezer órás üzemidőt.

A döntés azt jelenti, hogy a magyar katonai erők gyakorlatilag az Airbus Helicopters típusaira alapozzák a jövő forgószárnyas képességeit, bár a Mi-24-eseket váltó kifejezetten harci helikopterek váltásáról még nincs hír. Az első lépés ezügyben a mentők két Ecureuil AS350-es egyhajtóműves helikopterének átvételével indult, nyáron pedig húsz új, többfunkciós könnyű H145M típusú helikopter beszerzéséről írt alá szerződést a gyártóval a honvédelmi tárca.

A H225M Caracal néven is ismert, ez a típus először megnyerte, majd a kormányváltás alkalmával elvesztette a lengyel szállító helikopter-tendert.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek