Sűrűbben járnak a hajók Fonyód és Badacsony között

MTI/iho   ·   2024.05.01. 09:00
Jókia, a nosztalgiahajó

Május 1-jén, a Balatoni Hajózási Zrt. csaknem megtriplázza járatai számát, továbbá bemutatja és  elindítja nosztalgia-flottája új hajóját Balatonfüreden.

Igazodva a régi balatoni hagyományhoz, hogy május elsején szeretnek átkelni az emberek a Balaton túlpartjára Fonyód és Badacsony között, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) sűríti járatait ezen a vonalon. A tavaszi menetrend szerinti 4 helyett 11 hajópár közlekedik a két tóparti település között. Fonyód felől délután hatig,  Badacsony felől háromnegyed hétig óránként indulnak hajók.

Ezúttal mutatja be a nagyközönségnek a hajózási társaság a tavaly év végén visszavásárolt, majd felújított Jókai hajót Balatonfüreden. Az Óbudán épített Jókait 1913-ban, az ötödik balatoni gőzhajóként bocsátottak vízre, a 32 méter hosszú, öt méter széles vízi jármű 85 utas befogadására alkalmas. A hajót 1945-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották. Később a vízből kiemelték, helyrehozták, és ismét forgalomba helyezték. Egy idő után motorhajóvá építették át, a Tiszán is szolgált, majd a Vanyolai Hajózási Kft. megvásárolta, felújította, így 2002-ben visszatérhetett a Balatonra.

A Jókait végül a Bahart vette tulajdonba, és ezt követően, a javítások és újrafestés (a hajó nem az eredeti, 1913 és 1926 közötti zöld színét kapta vissza) után a korábbi szolgálati helyén, Balatonfüreden áll munkába május elsején sétahajóként, illetve rendezvényhajóként.  

(fotó: Bahart facebook)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

Ó, milyen szép, az étkezőkocsi! – Visszatértek a Balatonra

MÁV/iho   ·   2024.05.26. 15:35

A Balaton Intercity vonatokban, immár ötödik éve közlekedtet a MÁV-Start étkezőkocsikat a nyári turisztikai időszakban. Az évek során egyre kedveltebbé váltak a felszolgált ételek, frissítő italok. Idén már ezen a hétvégén – egészen a szezon végéig – napi nyolc pár Balaton IC-n vehetik igénybe a fedélzeti szolgáltatásokat az utasok Budapest és Keszthely között.