Szarvastehénből éjszakai Sólyom? Mi-24P éleslövészet a Bakonyban

Kelecsényi István   ·   2019.04.22. 12:00
minyo_loveszet0

A Mi-24 P helikopterek beépített tűzfegyvere, a régebbi „D” és „V” változatok 12,4 milliméteres Gatling rendszerű nehézpuskái helyett kétcsövű Gsh-30-2 30 milliméteres gépágyúval vannak felszerelve. Ezeknek a beépített lövegeknek, előnye, hogy sokkal nagyobb rombolóerejűek, páncélozott célok ellen is hatásos lövedékeket lőnek ki, hátrányuk, hogy tömegük és elhelyezésük miatt a gépágyúk nem forgathatóak, magával a repülőeszközzel kell célozni.

A gyakorlatot vezető Simon Péter alezredes, a kitelepült erők parancsnoka, aki maga is Mi-24 hajózó elmondta, négy helikopterrel tíz helikoptervezető és közel száz fős műszaki részleg települt ki a nyugat-magyarországi lőtérre. A hajózók és műszakiak mellett a logisztikusok is vizsgáztak, hiszen a tűzfegyverekhez szükséges lövedékek, az üzem és kenőanyagok és egyéb a gyakorlathoz szükséges felszerelések szállítása is fontos feladat.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka kiemelte, gyakorlatilag „nulla kilométeres”, vadonatúj helikoptereket kapott vissza Magyarország, és a Mi-24-esek harcképességének részét képező éjjeli bevetési feladatokat végrehajtását új szintre emelték az éjjellátó berendezések, és az NVG-t támogató világítás használata.

A gyakorlaton a helikoptereink nem egyedül tevékenykedtek, hiszen a földi előretolt repülésirányítók (JTAC) gyakorlatilag NVG nélkül láthatatlan lézerirányítással jelölték ki a támadandó célokat, amelyekre a szcenárióktól függő megközelítéssel csaptak le a forgószárnyasok.

A harci helikopteres mellett, a JTAC-kiképzés is folytatódott, a Mi-24P-k mellett az MH 89/1 Puma század Gripenjei is repültek a térségben, egyrészt a levegő–föld CAS (közeli légi támogatás) gyakorlására, valamint célt is repültek a helikopteresekkel közösen az MH12 Arrabona légvédelmi Rakétaezred Kub és Mistral tüzéreinek, akik szintén nemzetközi megmérettetésre – lengyelországi éleslövészetre – készülnek.

A Magyarországra települt amerikai felderítőszázad M4 Bradley és M1 Abrams páncélosai szintén lövészetet tartottak, és az amerikai katonák napi vendégei voltak a helikoptereseknek, hiszen a régi ellenfél, a legendás Mi-24 a mai napig is tisztelt és rettegett harceszköz az amerikaiak szemében.

A harci helikopteresek itthoni lövészete után tavasszal két külföldi megmérettetés vár, az egyik a Dark Blade gyakorlat Csehországban, ahol az Európai Védelmi Ügynökség támogatásával közös cseh–német–szlovén–magyar–belga–lengyel erők repülnek, majd Szlovéniában az Adriatic Strike gyakorlat következik. Utána ismét hazai terepen folytatódik kiképzés többek között, a következő fegyver, a nem irányított rakéták alkalmazásának újjáélesztésével.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.