Szavazás: a lakosok védték meg Dunakeszi repterét!

iho   ·   2016.04.25. 16:15
cim

A repülőtér és a lóversenypálya egyelőre megmenekült – fogalmaz a vélemény-nyilvánító szavazás eredményét kommentálva a Dunakeszi Hírhatár, a lakosság túlnyomó többsége elutasította a két helyszín valamelyikére tervezett sportlétesítmény gondolatát. (Hiszen, ahogy többen érveltek: a lóversenypálya és a repülőtér is sportlétesítmény...) Az éles internetes vita majd több lakossági fórum után került sor a hétvégén Benkő Tamás, Dunakeszi alsó önkormányzati képviselőjének javaslatáról a voksolásra, amelyen az ilyenkor szokásos alacsony részvételhez képest az adott település-rész lakosainak 36 százaléka minősítette a terveket, vagyis 729 ember.

Mint arról portálunk is beszámolt, a fedett tornacsarnok, plusz a hozzá tartozó egyéb létesítmények egyik lehetséges helyszíneként a repülőtér délnyugati sarkát, vagy annak közelében a lóversenypálya egy darabját jelölték meg, de mindkét ötlet heves ellenállásba ütközött azok részéről, akik a reptér, „a mező”, mint védendő környezeti zóna egységét féltették és attól is tartottak, hogy a beruházás a terület feldarabolásának első mozzanata lehetne, hiszen a vita során előkerült egy esetleges lakópark ötlete is.

A repülőtéren működő repülőklubok is természetesen ellenzik a beruházást, és a mező egy darabjának beépítését, még abban az esetben is, ha az önkormányzat egy bizonyos telekcsere révén jutna a kérdéses délnyugati részhez, egy másik, a pálya keleti részén lévő, azonban nem teljesen világos tulajdonosi hátterű földdarab ellenében. A repülőklubok álláspontja világos, bírósági ítélet biztosítja a repülőtér teljes területének használatát a számukra 2019 júniusáig, a területen illetve ahhoz közel sem építhető semmi, ami a repülésbiztonságot befolyásolja.

A három kérdés közül az első általában arról szól, hogy épüljön-e Dunakeszi alsón sport- és közösségi-kulturális létesítmény, erre 480-an mondtak nemet és 241 igen szavazat jutott. A második kérdés így hangzott: Egyetért-e, hogy Dunakeszi-alsón, a repülőtér délnyugati sarkában sport- és közösségi-kulturális létesítmény épüljön? Erre jutott a legtöbb elutasító szavazat, 561, végül a másik helyszínnel kapcsolatos kérdésre is nemmel válaszolt 498 lakos.

A lakossági ellenzők táborának egyik vezetője, Molnár György eközben a vélemény-nyilvánító szavazástól függetlenül hivatalos, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál bejelentett aláírásgyűjtést indított a terület védelmére, és ezen az íven szombatig 777 elutasító aláírás gyűlt össze. Molnár egy közösségi oldalon azt is bejelentette, hogy a Dunakeszi repülőtér védelmében önálló indítványt nyújtott be a Pest megyei Önkormányzat testülete elé.

A Dunakeszi önkormányzat portálján megjelent közlemény szerint a város vezetése elfogadja a vélemény-nyilvánítás eredményét, és a 400 milliós sportlétesítmény a reptértől és a lóversenypályától messze, a város északi részén lévő „Magyarság Sporttelepre” épülhet meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.